Det är inte antingen eller när det gäller ungdomars fritid

De senaste veckorna har mycket av Nyköpingsdebatten handlat om ungdomars fritid. Den kommunala musikskolan var enligt SN redan nedlagd utan att någon ens tänkte lägga ner den. Och på tisdagens kommunfullmäktige debatterades uppförandet av en sporthall ivrigt.

Det går inte att understryka vikten av ungdomsidrott och ungdomskultur tillräckligt.

Varje slant vi lägger på ungdomars fritid får vi igen i bättre skolresultat, lägre vårdkostnader och lägre kostnader för socialt utsatta barn. Men den stora vinsten är inte ekonomisk. Den stora vinsten är att våra ungdomar känner sig betydelsefulla i ett sammanhang.

Om man vill skapa en meningsfull och kreativ fritid för alla barn kan man inte ställa de olika intressena mot varandra. Det är inte så att vi antingen ska satsa på idrott eller kultur.

Personligen är jag inte en gnutta sportintresserad men jag är övertygad om att fotbollslaget betyder lika mycket för en ungdom idag som blåsorkestern gjorde för mig när jag var ung.

Publicerat juni 14th, 2012. Trackback: trackback
  1. Varför är den viktigaste frågan som finns - Johdan skrev 15 juni, 2012 klockan 08:17

    […] gårdagens blogginlägg om ungdomskultur blev jag snabbt och spontant inbjuden till ung vilja för att prata mer om vad […]