Vapenaffärer är ett hot mot Sveriges trovärdighet

Ekot avslöjar i dag att FOI, försvarets forskningsinstitut hjälpt diktaturen Saudiarabien att planera bygget av en egen missilfabrik. Projektet heter Simoom.

Projektet är bara ett i raden av avsteg från principen att inte göra vapenaffärer med diktaturer. Dessutom är det unikt då man inte bara säljer material utan även kunskap.

Ska Sverige kunna ha en hög svansföring i internationella freds- och demoratifrågor kan man helt enkelt inte hålla på med såndana här affärer.

En sak är när privata företag säljer vapen till diktaturer, det är illa nog. Men när statliga myndigheter agerar konsultfirma till totalitära stater faller all kritik mot diktaturer platt.

 

Publicerat mars 6th, 2012. Trackback: trackback
  1. C-F Algernon skrev 6 mars, 2012 klockan 10:45

    Statliga myndigheter i all ära, men detta sker med politikers goda insyn och vördnande ”handpåläggning” såväl opposition som nuvarande regering! Den hotande trovärdighet du nämner försvann för ca 27 år sedan med Boforsaffären. Sedan dess har förfarandet (dvs privata aktörer+regering=vapenaffärer med diktaturer) alltjämt skapat klir i den svenska kassan! Kontentan: Politikerna, framförallt oppositionspartierna bör ställas mot väggen, när nu generaldirektör för FOI Jan Olov Lind alltjämt står med brallorna neddragna till fotknölarna!

  2. Johdan skrev 6 mars, 2012 klockan 11:47

    Alla partier i riksdagen har sagt att man vill ha en lagstiftning som ställer krav på demokrati vid vapenhandel. Men regeringen sinkar processen.

    Det är sant att både S-regeringen och nuvarande regering har fingrarna i syltburken. Och det gör inte saken bättre.