Vill du bli rikare, snyggare och lyckligare?

Hälften av alla bilresor är kortare än fem kilometer. I tätorter är 70-80 % av bilresorna kortare än fyra kilometer. Det är sträckor som man lätt kan cykla på under en kvart.

Om du ställer bilen när du ska resa korta sträckor och istället tar cykeln kommer du bli rikare, snyggare och lyckligare. Dessutom kommer du att leva längre.

Att cykla kostar ca 4-5 kronor per mil, motsvarande kostnad för bil är ca 20 kronor. Om du ersätter 200 mils bilkörning (det är 5,5 km/dag på ett år (minns att hälften av alla bilresor var <5 km)) med cykel så sparar du 3 000 kronor. Och då har jag inte räknat med parkeringsavgifter eller böter för att du inte betalar några.

Att cykla är ett enkelt sätt att smyga in träning i vardagen. En dansk studie visar att cyklister lider 40 % mindre risk att dö av sjukdomar. (Och då har de räknat bort andra riskfaktorer som rökning etc.) Cyklar du en halvtimme per dag, och äter måttligt kan du göra dig av med 5-6 kilo per år.

Flera nya undersökningar visar också på att cyklister är lyckligare än andra. De som går eller cyklar till jobbet upplever större välbefinnande än de som åker bil eller kollektivtrafik.

Så vill du bli rikare, snyggare och lyckligare är det bara att kliva upp på cykeln och börja trampa.

Publicerat mars 4th, 2012. Trackback: trackback

Comments are closed.