Svinnet är en enorm energiläcka

Svenska dagbladet skriver idag om hur tusentals ton mat slängs innan den ens har lämnat butiken. Kräsna kunder och handlare som är rädda för att varorna ska ta slut är orsaker till slöseriet.

Det stora svinnet blir ett enormt energiproblem. Att odla paprika kräver 37 gånger med energi än vad paprikan ger. Om den då ratas i butiken för att den är lite krusig i skalet går all energi till spillo.

Ett bra exempel på hur man kan minska svinnet är den matvarubutik som hade lunchrestaurang i anslutning till butiken. När varorna började närma sig bäst före datum lagade man lunchlådor av dem och sålde i restaurangen.

Att komma tillrätta med svinnet i livsmedelskedjan är ett av många sätt att minska vår påverkan på klimatet.

Publicerat juli 27th, 2010. Trackback: trackback
 1. Tomas Melin skrev 27 juli, 2010 klockan 18:26

  Frågan är, hur gör vi svinnminskning mer attraktivt för företagare i livsmedelsbranschen?

 2. Oskar skrev 29 juli, 2010 klockan 09:57

  Hörde av partikamrat att livsmedelssvinnet är gravt olika i olika kommuner och landsting, så mycket kan rimligen göras med kunskap och arbetssätt/rutiner.

  Värst i landet ska Eskilstuna vara… Hur denna statistik skapas vet jag inte.

  Men minst lika viktigt är det förstås att påverka företagen, som Tomas skriver. Det är inte enkelt, råvarorna måste bli mycket dyrare för att den kostnaden ska påverka. Andra änden är väl att göra sophanteringen dyrare per kilo, men vid någon kostnadsnivå kan det driva fram illegal sophantering. Vi vill ju att kommunerna får organiskt avfall eftersom vi kör bussar på det.

  Allmän medvetenhet kan bara ta oss so far.

  Såg på Oprah härom dan. (USA) Det sades att maten kostade 18 % av inkomsten för 50 år sedan, nu kostar den 9 %. Sjukvårdskostnadens utveckling var den motsatta. (De lät påskina att det berodde mest på att vi äter dålig mat, men självklart är medicinteknisk utveckling och läkemedelsutveckling en stor del).