Jag är först i världen

Ni som besöker sidan har kanske märkt den lilla rutan längst ner till höger och undrat vad det är. En god vän till mig (som en gång för länge sedan var nästan lika ond som jag) är med och utvecklar något som kallar LiveGrounds. Så här förklarar de vad de håller på med.

LiveGrounds är ett enkelt sätt för dig att kommunicera direkt med andra bloggbesökare utan att behöva logga in eller ladda ner något program. Det här är ett första betatest så det fungerar inte som det ska i alla webbläsare. Om du exempelvis använder IE8 ie8compmåste du trycka på ”compatibility browsing”-knappen för att sidan ska se bra ut (se bild).

På den lilla rutan nere till höger där det står ”LiveGrounds” så ser du hur många besökare som finns på bloggen och därmed inne på scenen (”the ground”). Klicka på rutan för att visa scenen och se om det finns några intressanta människor att prata med! Max 30 personer får plats på scenen.

Du är den röda figuren, andra besökare är svarta (om det finns några där). Om självaste bloggägaren (dvs Johannes) är på scenen så har figuren färgen blå. En användare som minimerat scenen genom att trycka på X i övre högre hörnet har färgen grå. Det finns tre sätt att kommunicera på:

1)  Publika meddelanden: Klicka på dig själv, så får du upp ditt profilfönster där du kan skriva ditt meddelande som alla på scenen kan se. Som du ser kan du också klicka på ”Edit Profile” för att utöka din profil, ladda upp en bild eller ändra statusmeddelande. Du kan välja att spara profilen temporärt eller att skaffa ett konto så att informationen finns kvar inför nästa besök. Meddelanden sparas i en logg-fil som endast bloggägaren har tillgång till.

2) Privata meddelanden: Klicka på någon av de svarta figurerna för att få upp deras profilfönster. När du chattar med någon kan ingen annan se era meddelanden.

3) Gruppsamtal: När du har en privat konversation med någon kan du trycka på knappen ”Group Chat” för att lägga till andra som finns på bloggen till konversationen.

Testa också att flytta dig själv genom att klicka, hålla nere musknappen och dra! Du kan även ändra ditt namn direkt genom att klicka på det utan att gå via Edit Profile.

Johdan.se har fått äran att vara först i världen med att ha LiveGrounds så du kommer troligen märka att allt inte fungerar till 100 %. Tryck på ”Send Feedback” och berätta för oss bakom LiveGrounds vad som är bra men framförallt vad som är dåligt!

Publicerat september 17th, 2009. Trackback: trackback
 1. John Axel Forsman skrev 18 september, 2009 klockan 10:28

  Vad krävs för att själv ha livegrounds?

 2. Johan Åberg skrev 18 september, 2009 klockan 11:03

  Tjena John,

  det som krävs är att du har en WP-blog. I framtiden tänker vi fixa versioner som fungerar på andra plattformar. För tillfället är det här en betaversion med buggar o skavanker men om du är intresserad så hör av dig till mig på aberg.johan@gmail.com så kan du få en betaversion till din WP-blog redan nu!

  Vänligen,
  Johan (som skapat LG tillsammans med Andreas Absér och Erik Larsson)

 3. Joakim Anka skrev 18 september, 2009 klockan 14:16

  Kostar det pengar?

 4. Johan Åberg skrev 18 september, 2009 klockan 14:34

  Nej gratis, och kommer alltid vara… dock kan det hända att den som installerat livegrounds måste bjuda livegrounds skapare på bärs om man slumpmässigt träffar varandra nere på stan.

 5. veritas skrev 15 oktober, 2009 klockan 17:29

  Gick egentligen in för att se vad du skrev om blog action day, men du har inte bloggat på ett tag ser jag.

  mvh

 6. Toastmasterkillen skrev 1 november, 2009 klockan 15:03

  Jag har också anmält mig!