Norm eller inte, jag lever i den

Pridefestivalen i Stockholm är i full gång och i år är heteronormen i fokus.

I festivalens reklamfilm visas situationer där hetronormen är i farten. Flickan får inte köpa actiondocka, killen hånas när han vill använda det platta slagträet.

Det är möjligt att jag lever i en PK-värld men jag känner inte igen mig särskilt mycket i filmen (har till exempel aldrig varit med om att hotellpersonal har dragit isär sängarna i ett dubbelrum, trots att vi varit två herrar som delat rum).

På något underligt sätt kanske filmen varit tydligare om man visat otydligare exempel på heteronormen.

Hursomhelst finns den där och den påverkar oss. Jag är medveten om normen och jag lever mitt i den. I vissa delar har jag valt att anmana normen för att det är enklare att leva enligt normen och därmed inte bli ifrågasatt, utstött eller uttittad.

I andra delar lever jag enligt normen, inte för att det är norm, utan för att det är så jag vill leva. Oavsett om det är norm eller inte.

Att ifrågasätta heteronormen innebär inte ett avståndstagande från allt vad det är att vara hetero. Det innebär ett avståndstagande från det som hindrar människor att vara de individer de egentligen är fullt ut.

DN skriver klokt om våra masker på ledarplats.

Publicerat juli 29th, 2009. Trackback: trackback

Comments are closed.