Morötter kostar också pengar

I en debattartikel i DN skriver två doktorer i nationalekonomi att höjda energiskatter är ett effektivare vapen mot vårt energiberoende än subventioner. Artikeln är väldigt läsvärd och kan, om man frågar mig, fungera som snabbkurs i miljöekonomi.

Energiskatterna får oss att välja de effektivaste miljövänliga alternativen medan subventionerna får oss att välja det som subventioneras, oavsett om det är det effektivaste alternativet eller inte.

Ett tydligt exempel är att rekordmånga nu ansöker om att få bygga solceller. Och det är ju förvisso bra, men frågan är om inte pengarna hade använts effektivare om vi själva fått välja energislag. Solceller kanske inte är det lämpligaste alternativet för alla?

Morötter är onekligen roligare än piskor, men man ska komma ihåg att morötterna också betalas med skattepengar.

Publicerat juli 14th, 2009. Trackback: trackback
  1. Anders Erlandsson skrev 16 juli, 2009 klockan 22:36

    Eftersom ordet ”effektiv” uttalas med tre stavelser eller fler, så ska det kompareras med mer/mest och inte som någon modern variant med en tungvrickare av hög klass för att påverka graden av effektivitet. Du minns kanske själv vår kontakt med Svenska akademien?