Försäkra dig mot orättvisan…

På DN debatt skriver folksams välfärdsanalytiker Håkan Svärdman att fler och fler skaffar inkomstförsäkringar. Det blir alltså fler som inte tror att de gemensamma trygghetssystemen ger dem tillräckligt stöd i händelse av sjukdom eller arbetslöshet.

När förtroendet för de gemensamma trygghetssystemen urholkas minskar också dess legitimitet. Risken är stor att man då går från ett samhälle där frisk hjälper sjuk till ett samhälle där var man står ensam i svårigheter.

Utvecklingen de senaste åren har ökat klyftorna i samhället. De med trygg och fast inkomst har fått de bättre, på de svagas bekostnad. De som har råd med en inkomstförsäkring kan lugnt sitta och se hur de svaga drabbas hårt i finanskrisens spår.

Den moderatledda regeringen säger sig vilja koncentrera samhällets resurser på välfärdens kärna. Fruktköttet och skalet får någon annan stå för.

Publicerat juli 6th, 2009. Trackback: trackback
  1. Kajsa skrev 6 juli, 2009 klockan 23:42

    En invändning bara, att den som tjänar över ett visst belopp (som inte är så förfärligt högt) förlorar mer än den som tjänar mindre. Och det är väl helt OK, det ska finnas en grundtrygghet för de flesta, men den som tjänar mycket får täcka upp resten med egna försäkringar eftersom man då förmodligen har råd med sådana.