De gröna hade kanske varit fler utan pirater

landade Piratpartiet i den gröna gruppen i Europaparlamentet. Det kanske inte var så konstigt med tanke på att det är den grupp som redan tidigare tagit integritetsfrågorna på störst allvar.

Nu sitter det tre parlamentsledamöter som kommer rösta som Miljöpartister i Europaparlamentet. En av dem är Piratpartist. Och det är bra.

Men frågan är om inte den svenska representationen i den gröna gruppen hade varit ännu större om inte Piratpartiet tagit ett mandat.

Om man vågar göra det generaliserande antagandet att piratpartisterna istället hade röstat på Miljöpartiet (nu i efterhand har det ju visat sig att de får i stort sett samma politik) hade Miljöpartiet fått 575 029 röster. Det kan jämföras med Moderaternas 596 710 röster som gav dem fyra mandat.

Så om integritetsivrarnas röster inte hade splittrats hade den svenska representationen i den gröna gruppen kunnat vara fyra personer istället för tre och den gröna gruppen hade också blivit en ledamot större.

Nu vet jag mycket väl att alla Piratpartiets väljare inte skulle röstat på Miljöpartiet om Piratpartiet inte fanns. Dessutom vet jag att man egentligen inte ska pyssla med sådan här ”kontrafaktiskt historieskrivning” men det är kul att tänka på hur det kunde blivit fler europaparlamentariker med vettiga idéer om integritet och medborgarrätt.

Publicerat juni 26th, 2009. Trackback: trackback
  1. Mattias Bjärnemalm skrev 26 juni, 2009 klockan 04:28

    Är det inte en smula förenklande att tro att partigruppen är det enda som avgör vilken politik en parlamentariker kommer föra nere i Bryssel? I EU-parlamentet är knapptryckandet en ganska liten del av jobbet. Det är vilka frågor parlamentarikerna väljer att fokusera sitt engagemang runt som ger mest påverkan i slutändan. Och där kan det väl vara rimligt att tro att en pirat och en miljöpartist kan komma att göra olika prioriteringar?

    Och jag antar att du tänkt på att resonemanget även går att applicera åt andra hållet? Om alla som röstade på miljöpartiet istället hade röstat på piratpartiet (de får ju ungefär samma politik i slutändan) så hade det kunna sitta fyra svenskar i den gröna gruppen nu.