Ett tryggt arbetsliv

Förra året hade Miljöpartiet ett rådslag då man gick ut i hela partiet och diskuterade, stötte och blötte de trygghetssystem vi har i Sverige.

Hela processen landade i det vi kallar arbetslivstrygghet. Det bygger på idén om en dörr in. Oavsett anledningen till att du står utan inkomst ska vända dig till en och samma myndighet. Idag ska du vända dig till a-kassan om du är arbetslös, till försäkringskassan om du är sjuk, och till kommunen om du behöver försörjningsstöd.

Det gör att mellanrummen mellan stolarna försvinner. Du kan aldrig hamna i situationen att a-kassan tycker att du är för sjuk för att jobba och försäkringskassan tycker att du är för frisk för att få sjukpenning.

I förslaget ingår också ett förstatligande av a-kassan. En solidarisk finansiering av arbetslöshetsförsäkringen är en garant för att ingen lämnar systemet och sedan, i händelse av arbetslöshet kostar samhället större belopp.

Jag gillar tanken med arbetslivstrygghet. Det präglas av en helhetssyn som man inte ofta ser i stuprörsmyndighetssverige.

Vill du läsa mer kan du läsa vår riksdagsmotion om arbetslivstrygghet.

Publicerat juni 21st, 2009. Trackback: trackback

Comments are closed.