Jobba mindre, lev mer

Ibland verkar det som om det är lönearbetet vi lever för. Hela vår tillvaro kretsar kring det vi gör som vi får betalt för.

Trots att vi kan producera saker idag med en bråkdel av resurserna och tiden som gick åt för att producera samma sak för hundra år sedan arbetar vi mer än någonsin och förbrukar mer resurser än vad jorden klarar av att leverera.

Jag tror att en arbetstidsförkortning är en bra väg till ett hållbarare samhälle, både med avseende på miljö, ekonomi och sociala aspekter.

När vi jobbar mindre konsumerar vi också mindre och tär därmed mindre på jordens resurser. När vi jobbar mindre har vi mer tid för varandra, våra barn och våra äldre. Jag vill ha ett samhälle där vi värderar våra personliga relationer högre än lönearbetet.

Visst finns det problem med arbetstidsförkortning precis som det finns problem med alla visioner. Frågan hur man ska klara välfärden med att vikande skatteunderlag, tjänstedilemmat och pensioner är saker som måste hitta sin lösning när vi jobbar och därmed också tjänar mindre.

Jag tycker att 30-timmarsveckan, barntid och friåret (även fast det egentligen inte innebär att man arbetar mindre) är bra reformer för att leva mer och jobba mindre.

Läs gärna Chister Sannes Keynes barnbarn eller egentligen vad som hellst som Sanne skrivit.

Publicerat juni 17th, 2009. Trackback: trackback

Comments are closed.