Feminist? Javisst!

Många ryggar tillbaka lite när man diskuterar termen feminism. Det är ett värdeladdat ord som väcker känslor.

Män är djur”-debaclet bidrog nog inte heller till höja feminismens anseende hos allmänheten.

Länge tog jag också avstånd från termen och sa mig vilja verka för jämställdhet istället. Jag tyckte feminismen fokuserade för mycket på att kvinnor skulle få större rättigheter och för lite på att jämställa könen.

Men någon gång klickade det till i huvudet på mig. Om man ser sig omrking i samhället ser man att det är väldigt anpassat för den traditionellt manliga könsrollen. Pensionsystem, samhällsbyggnad, beslutsprocesser, yrkesliv. I nästan alla sammanhang är det en fördel – eller åtminstone inte en nackdel – att vara man.

Nu kallar jag mig gärna feminist, men jag är noga med att jag, när jag gör det, också förklara vad jag menar med det. Jag ansluter mig till den definition som dessutom verkar vanligast, nämligen att jag anser:

 1. Att kvinnor generellt sett är underordnade män. (Det finns en könsmaktsordning)
 2. Att detta förhållande ska förändras.

Min inställning har stärkts under de år jag varit aktiv i de diskussioner om könsroller och normer som ofta förekommer i Miljöpartiet. Under de diskussionerna har jag fått många aha-upplevelser och lärt mig mycket om mig själv och det normsystem jag lever i.

Ditt kön, din sexuella läggning eller omgivningens normer och förutfattade meningar ska inte avgöra vem du är. Det ska du göra.

Läs gärna mer om feminism på Wikipedia, eller på Miljöpartiets hemsida.

Publicerat juni 14th, 2009. Trackback: trackback
 1. Jakop Dalunde skrev 14 juni, 2009 klockan 09:38

  Right on!

 2. Lilith Svensson skrev 14 juni, 2009 klockan 09:45

  Jag tycker att det är riktigt skitsnack att kvinnor generellt sett skulle vara underordnade män och att det finns en könsmaktsordning

 3. Kajsa skrev 14 juni, 2009 klockan 11:09

  Tror det här var en av de enklaste och bästa förklaringarna till vad feminism är som jag nånsin sett.

  Håller med gör jag dessutom. Och tyvärr tycker jag att det gång på gång bevisas att det är precis så det fungerar. Ibland spelar det inte så stor roll, när det mer är av kalibern ”förflugen kommentar” men andra gånger påverkar det faktiskt mitt liv som kvinna.

  Så länge strukturen inte är uppenbar för alla kommer det fortsätta.

 4. Gunvor G Ericson skrev 14 juni, 2009 klockan 11:41

  Tack för en så tydligt och bra beskrivning av feminism och hur du landat där. Jag som nyss blivit omvald till jämställdhetsansvarig i miljöpartiets partistyrelse gläds verkligen att miljöpartister allt oftare lyfter fram jämställdhet och hur stor betydelse det har för hållbarsamhällsutveckling. Att människor kan utvecklas som fria individer utan att låsas in i könsfack är en viktig demokratifråga.

 5. Zaida Catalán skrev 14 juni, 2009 klockan 11:56

  Tack för denna insiksiktsfulla bloggpost! Förgyllde min söndag. :)