Ur askan i elden

Jag har tidigare kritiserat Moderaterna för att inte vara tydliga med huruvida de kan tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna i händelse av att de kommer in i riksdagen.

Nu har alla vi som väntat på besked fått det. I samband med en valturné i Örebro sa han under en frågestund att Moderaterna aldrig kommer samarbeta med Sverigedemokraterna. Tack för det beskedet.

Det är bra att Moderaterna markerar avstånd till de främlingsfientliga partierna i Sverige. Man önskar att de kunde göra samma sak i Europaparlamentet.

Det neofacistiska Alleanza Nationale från Italien kommer tack vare ett samarbete med Berlusconis Frihetsparti bli en del av samma grupp som Moderaterna i Europaparlamentet. Där Gunnar Hökmark är vice ordförande.

Det är hedervärt att Moderaterna försöker hålla de främlingsfientliga partierna kort, men tråkigt att de inte lyckas hela vägen.

Publicerat juni 2nd, 2009. Trackback: trackback
 1. Putte Torild skrev 3 juni, 2009 klockan 00:36

  Moderaterna kommer att samarbeta med SD om de blir tvugna till det för att få behålla regeringsmakten, tro inget annat! Hela deras politik bygger numera på att säga en sak (retoriskt) och göra en annan.

 2. Jaxell skrev 3 juni, 2009 klockan 12:26

  Vilken pessemistisk syn. Bara för att Bildts regering samarbetade med NyD betyder det inte att denna regering skulle samarbeta med SD. Kanske vissa partier i blocket skulle vara villiga till det, men inte nödvändigtvis moderaterna.

 3. Johdan skrev 3 juni, 2009 klockan 14:22

  Nej, nu har ju Moderaterna sagt att de inte kommer samarbeta med SD. Problemet är ju att de kommer få främlingsfientliga strömningar i gruppen de sitter med i i europaparlamentet.

  De rödgröna tydliggjorde enat förra sommaren att man inte skulle göra sig beroende av SD. Samma tydliga, enade besked har vi inte fått från alliansen. Nu har Moderaterna satt ner foten, men till exempel KD är fortfarande skrämmande svävande.