Kristallkulekoll

Med exakt en vecka kvar till Europaparlamentsvalet kanske man kan börja försöka sig på att gissa utgången.

Det enda man kan säga om de många opinionsundersökningarna som gjort de senaste veckorna är att de enormt osäkra. Ofta är det cirka 50 % av de tillfrågade som inte har bestämt sig. Och dessutom så vet man inte om de som har bestämt sig verkligen kommer att rösta.

Hursomhelst tror jag att det här valets stora överraskning blir att Piratpartiet tar ett mandat. Eller det kanske inte är någon särskilt stor överraskning efter det fokus på integritetsfrågor som den här valrörelsen präglats av. Det som kan hota Piratpartiets mandat är att deras starkaste väljargrupp, unga män, också är en grupp med låg valbenägenhet.

Miljöpartiet tror jag säkrar två mandat. Det är det andra partiet som jag känner har legat helt rätt i vind det senaste året. Slopandet av utträdeskravet, trovärdigheten i klimatfrågan, allt kommer bidra till att Miljöparitet fördubblar sin repesentation i Bryssel.

Kristdemokraterna och Junilistan blir utan parlamentariker. Vänstern och Centern tar varsitt mandat, med Centern närmast sitt andra. Folkpartiet tar två mandat. Socialdemokraterna tar sex mandat och Moderaterna blir fem. Et voila, sveriges europaparlamentariker.

Om en vecka får vi veta om jag gissat rätt.

Publicerat maj 31st, 2009. Trackback: trackback
 1. Jaxell skrev 1 juni, 2009 klockan 22:39

  Jag tror piratpartiet kan uppleva en omvänd effekt, nämligen att de får högst deltagande av potentiella röstare. Det är ju deras fråga som är mest i hetluften näst efter miljön.

 2. Johdan skrev 1 juni, 2009 klockan 22:46

  Jo, de är onekligen det här valets svarta häst. Men jag tror inte riktigt de har det underlaget att få ihop till fler mandat än ett tyvärr. Även om alla som höll med dem röstar på dem.
  (En del av dem som gillar Piratpartiets politik vet jag röstar på Miljöpartiet, för att rösta på några som tycker rätt om valets båda heta frågor :) )

 3. Jaxell skrev 2 juni, 2009 klockan 09:31

  Miljöpartiet tycker jag dessutom tycker MER rätt än Piratpartiet i Piratpartiets viktiga fråga. Jag håller nämligen inte med Piratpartiet om deras åsikter angående upphovsrätt, däremot tycker jag att deras existens är oerhört viktig för frågans likviditet.

 4. pelle skrev 4 juni, 2009 klockan 12:22

  enligt http://svenskopinion.nu får pp 6,6%. de räknar ut nåt form av genomsnitt på opinionsmätningarna som kommer. själv tror jag inte att pp kommer upp till två mandat. stora trygga partier brukar segra i slutändan.

  pelle