Det går att ångra sig

Idag gjorde fantastiska Monica och jag en flygbladsräd i den lilla idylliska kuststaden Oxelösund.

Det som slog mig var att många som tackade nej till mitt erbjudande om information inför EU-valet sa att de redan hade röstat. Det var kanske en av tio som sade sig redan ha röstat.Och det är ju fantastiskt bra.

Jag upplever det som att förtidsröstningen verkligen slagit igenom i det här valet. Många kommuner har mobila vallokaler som finns där människorna finns. Och det är en av de viktigaste uppgifterna en demokrati har, att finnas där människorna finns.

I efterhand kom jag på att ”jag har redan röstat” inte riktigt är en giltig orsak till att inte ta reda på vad partierna står i EU-valsfrågorna. Man har nämligen möjligheten att ändra sig ända fram till valdagen. Om du röstar i din vallokal markeras ditt namn i röstlängden, om det sedan dyker upp en förhandsröst med ditt namn på makuleras förtidsrösten.

Så om du röstat på något annat parti än Miljöpartiet är det inte försent att rösta rätt. Har du redan röstat grönt behöver du inte uppsöka en vallokal igen.

Publicerat maj 30th, 2009. Trackback: trackback

Comments are closed.