Vitsen med en enig grupp

Miljöpartiet är en del av den gröna gruppen i Europaparlamentet. Det är den gruppen som i många undersökningar och översikter har visat sig vara mest överens internt.

Det har gått så långt att man går till val på ett gemensamt valmanifest i alla länder i EU.

Det finns en klar fördel med att vara en del av en enig grupp. För det första blir ”grupp-piskan” inte så påtaglig eftersom hela gruppen jobbar åt samma håll. För det andra slipper man ödsla tid på att först försöka få med sig sin grupp innan gruppen kan börja kompromissa med andra.

För det tredje blir det väldigt tydligt vad väljarna får för sin röst. En röst på ett grönt parti är en röst på ett grönt parti oavsett var någonstans i EU rösten läggs. En röst på ett parti i den liberala eller konservativa gruppen kan innebära lite olika beroende på vilket land partiet i fråga kommer ifrån.

En fjärde och inte alls dum fördel är också att vi i Sverige med gott samvete kan sprida britternas reklamfilm för du får samma politik oavsett om du röstar på de brittiska gröna eller de svenska dito.

Publicerat maj 24th, 2009. Trackback: trackback

Comments are closed.