Valfusk eller valslarv?

I den så kallade bloggosfären pågår för tillfället en livlig diskussion om hur Piratpartiets valsedlar hanterats och en film på youtube där en priatpartist smygfilmat i en mobil vallokal. Som högst går nog debattens vågor vid Melinens tre inlägg om händelsen.

Det är inte helt lätt att diskutera det här ämnet. Diskussionen rör sig på många plan och blir gärna känslosam.

Den bristfälliga hanteringen av småpartiernas (de som fick under 1 % i förra Europaparlamentsvalet) valsedlar är utan tvekan förkastlig. Valförrättarna ska ha tillräcklig kunskap för att administrera valet på ett korrekt sätt. Tyvärr är alla valförrättare människor och alla människor har en benägenhet att då och då göra fel. Det är inget försvar till den bristfälliga hanteringen, men kanske en förklaring.

Jag har svårt att tro att valförrättarna har något specifikt emot just Piratpartiet. De har nog inte särbehandlat deras valsedlar av sinistra skäl eller med onda avsikter.

Vallagen gör skillnad på de partier som har fått mer än 1 % i förra valet och de som inte fick det. De som fick mer än 1 % får sina valsedlar utlagda av valnämnen, alla andra får distribuera sina valsedlar på egen hand.

Alla partier som någonsin varit små och nya har utstått det som Piratpartiet nu upplever. Miljöpartiet lånade, i sin ungdom, pengar av sina egna medlemmar för att ha råd att köpa valsedlar. Junilistan fick 2004 se till att deras valsedlar fanns i vallokalerna på precis samma sätt som Piratpartiet och FI får göra nu.

Min erfarenhet är att också de etablerade partierna regelbundet råkar ut för trassel med valsedlarna. Bland annat vet jag att man i högar med Socialdemokratiska valsedlar hittat insmusslade valsedlar från sverigedemokraterna. Möjligen drabbas småpartierna mer i och med att de är särbehandlade och reglerna om hur deras valsedlar ska behandlas är otydliga.

Valsedelstrassel är ingen bra grej och ska inte tolereras, men jag tror att det blir svårt att undvika det helt och hållet. Vi är trots allt människor.

När det gäller Piratpartiets smygfilmning känner jag lite olust när jag ser den. Framförallt känner jag att pirapartisten är obefogat otrevlig och konfrontativ. Dessutom hade nog jag, om jag sa mig värna den personliga integriteten, funderat både en och två gånger innan jag smygfilmade någon och lade ut det på youtube. Oavsett vad jag tyckte om myndigheters transperens och tjänstemäns offentliga uppdrag.

Det känns lite som om piratpartiet filmar. Ja, som i fotboll. De är så ivriga att spela offer att de tar i lite för mycket.

De hade haft många trovärdighetspoäng att vinna genom att inte skrika valfusk i alla nationens bloggar och hota med fyra års fängelse utan istället peka på problemen med bristande kunskap hos valförättarna. En mer konstruktiv aproach hade varit att snacka med alla valförättare när de ändå är i lokalen och lägger ut valsedlar så att förättarna får veta vad som gäller.

Publicerat maj 24th, 2009. Trackback: trackback
 1. Pierre E skrev 24 maj, 2009 klockan 00:27

  ”En mer konstruktiv aproach hade varit att snacka med alla valförättare när de ändå är i lokalen och lägger ut valsedlar så att förättarna får veta vad som gäller.”
  Ja iofs klokt om man har faciet i hand om hur obildade valförättarna är. Ännu hellre få en valmyndighet som sköter sitt arbete och informerar riktigt sina medarbetare i lokalerna.. men andra sidan är det en god tradition i detta land att ha kassa myndigheter vars främsta bedrift är att kosta ofantliga pengar. Ursäkta sarkasmerna men jag är med befog uppretad över situationen.

 2. Harlekin skrev 24 maj, 2009 klockan 01:22

  ”När det gäller Piratpartiets smygfilmning känner jag lite olust när jag ser den.”

  Vaddådå?

  Det som har rent mjöl..

  LOL

 3. Stefan skrev 24 maj, 2009 klockan 01:30

  Håller med om att smygfilmningen blev lite för mycket.

  Jag ser det som att en individ misslyckades med att smidigt lösa ett problem med en annan individ. De var båda mänskliga, och ingen av dem gjorde något toppenintryck.

  Att PP överreagerar något ser jag som högst naturligt – om de inte skapar visst rabalder kommer inte frågan tas upp. Tas frågan upp minskar risken för att de förfördelas något på andra ställen, och deras chanser att få tillräckligt många röster ökar.

 4. Jens skrev 24 maj, 2009 klockan 01:56

  Smygfilmning var definitivt fel väg att gå, men jag kan se det som ett mänskligt misstag. Piratpartisten måste ju varit redigt förbannad på hela situationen och agerade utan att tänka klart. Att valförrättarna tyckte att de inte har något ansvar är i mina ögon mycket värre då de faktiskt har ett jobb att göra, vilket är att hantera en vallokal. De agerar dock också som tyvärr många människor gör, och blir väldigt defensiv när de beskylls för valfusk.
  Båda agerar fel, men för mig är det värre att göra det som representant för valmyndigheten, som har det yttersta ansvaret att värna om demokratins viktigaste uppgift.

 5. Majsan skrev 24 maj, 2009 klockan 11:43

  Jag håller med dig om att det är mycket filmning. Kanske ännu mer av F! och Schyman som verkar desperat söka efter kameraljuset.

 6. Tor skrev 24 maj, 2009 klockan 13:20

  ”Nylund menar att piratpartiet ska leverera valsedlar till utvalda vallokaler och då den mobila vallokalen ändrar plats upp till 30 gånger så är det upp till piratpartiet att leverera valsedlar till alla dessa platser om de vill att valsedlar ska finnas på plats.”
  (http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/228521-valforattar-piratpartiets-valsedlar)

  När den som ansvarar för valorganisationen i hela kommunen implicit ger uttryck för att det är rätt och riktigt att valsedlar slängs, då är det bra med en riktig granskning. Jag tycker dock att filmandet var litet onödigt, när bara en ljudinspelning hade räckt för att dokumentera det hela. Dessutom hade det väl varit mer logiskt att gå på den högst ansvarige. Nu har denne Nylund sagt att de som jobbade som valarbetare hade brist på information. Det är litet svårt att tro på när han bara litet tidigare själv gick ut och stödde deras agerande.