Moderata mål

Svenska dagbladet skriver idag att Miljöpartiet vill göra klimatpolitiken till en auktion där det enda som gäller är att bjuda högst i klimatmål.

Miljöpartiet vill att EU sänker sina utsläpp med 80 %. Moderaterna vill inte höja EU:s ambitioner utan lägger sig på ett krav på 30  %.

Skillnaden mellan de här två målen är att Moderaterna har utgått ifrån vad de tror att man kan uppnå medan Miljöpartiet utgått ifrån vad man egentligen behöver göra.

Medan Moderaternas mål utgår ifrån vad de tror man orkar med, baseras Miljöpartiets mål på forskning.

IPCC rekommenderar industrialiserade länder att minska utsläppen med 80-90 %. Den utmaningen vill inte Moderaterna ta.

Moderaterna försöker vinna ett maratonlopp genom att springa en halvmil.

Publicerat maj 20th, 2009. Trackback: trackback
 1. Mia skrev 20 maj, 2009 klockan 12:53

  Gårdagens Ljungberg beskriver ytterligare alliansens handlingsovilja. Jag blir arg och ledsen.

 2. Jaxell skrev 20 maj, 2009 klockan 13:05

  Jag tycker det är en orättvis beskrivning. Skulle man inte lika gärna då kunna säga att Miljöpartiet försöker vinna ett maratonlopp genom att kuta allt vad de orkar?

  ”Medan Moderaternas mål utgår ifrån vad de tror man orkar med, baseras Miljöpartiets mål på forskning.”

  Är inte taktiken för en maratonlöpare att uppskatta den ultimata hastigheten för att hinna med milen så snabbt som möjligt? Om man spurtar direkt i ett maratonlopp kommer man få slut på medel för att fortsätta.

  Jag har inte beräknat vem som har rätt eller fel, men din beskrivning är orättvis och det finns en poäng i det SvD säger. Jag är inte intresserad av att höra vem som har det mest idealiska målet utan vill veta om det faktiskt är genomförbart också. Jämförelsen är ointressant så länge förtroendet för genomförandet inte finns där.

 3. Johdan skrev 20 maj, 2009 klockan 13:24

  Om man ska fortsätta på maratonliknelsen kan man säga att vi måste, för att klara överlevnaden, springa loppet på en viss tid.

  Miljöpartiet vill springa i ett tempo som gör att man klarar tiden. Moderaterna vill promenera i ett tempo som innebär att man hunnit en halvmil när tiden gått ut.

  Klimatkrisen är så allvarlig att det inte räcker med att ha gjort sitt bästa. Vi måste lyckas. Och då är alla ambitioner som ligger lägre än det otillräckligt.

 4. Jaxell skrev 20 maj, 2009 klockan 13:43

  Så varför har då inte Miljöpartiet 100% som mål?

  Inte ens om jag springer för mitt liv skulle jag klara av att springa ett maratonlopp på under två timmar. Jag skulle sannerligen försöka, men jag skulle misslyckas.

  ”Klimatkrisen är så allvarlig att det inte räcker med att ha gjort sitt bästa. Vi måste lyckas. Och då är alla ambitioner som ligger lägre än det otillräckligt.”

  Det är här jag skulle kunna vända på argumentet. Ena sidan vill säkerhetsställa att vi faktiskt lyckas nå hela vägen till målet medan den andra sidan vill lyckas under två timmar. Sätter man ambitionen så högt att man ska springa loppet på två timmar kommer man inte att lyckas, man kommer kollapsa efter en halvmil. Det räcker inte att springa så fort som möjligt, vi måste komma fram också.

 5. Jaxell skrev 20 maj, 2009 klockan 13:49

  Min poäng sedan tidigare är ju då givetvis också att jag vill veta att miljöpartiets mål inte kollapsar halvvägs. Miljöpartiet säger att Moderaterna går i gångtakt, medan Moderaterna menar att de springer i en uppskattad optimal hastighet för att komma fram på fortast möjliga tid och att Miljöpartiet försöker spurta hela loppet och kollapsa. Det är alltså inte ambitionerna som ska övertyga, för maratonlöpare med för höga ambitioner brukar ofta komma sist.

 6. Johdan skrev 20 maj, 2009 klockan 22:00

  Grejen är att vi faktiskt har tidspress. Det är viktigt att vända utvecklingen nu. Det kan vara viktigt att tänka på att det är utsläpp per år vi pratar om. Så när man har för låga ambitioner ackumuleras utsläppen. Om du förstår vad jag menar.

  Om miljöpartiets mål kollapsar halvvägs har man ändå nått längre än vad moderaterna ville göra från början.

 7. Jaxell skrev 20 maj, 2009 klockan 22:26

  Det är ju isåfall inte bara miljöarbetet som kollapsar, det finns så mycket mer i samhället som också måste komma i mål.

  Tidspressen tror jag alla är medveten om, men en maratonlöpare som kollapsat kommer till slut att bli omsprungen av de som hållit ett hållbart tempo.

 8. Toastmasterkillen skrev 21 maj, 2009 klockan 12:42

  Nu är det för många liknelser, skulle inte fokus vara på klimatet?

 9. Jaxell skrev 21 maj, 2009 klockan 15:00

  Ok, fokus på klimatet. Jag vill bli övertygad om att ett riktigt ambitiöst klimatmål kommer vara hållbart i längden. Det går inte att säga att om vår ekonomi kollapsar för att vi satte ett höre mål än vår ekonomi klarade av så har vi ju i alla fall gjort mer för miljön på tio år än moderaterna gjort på 20.

  Jag tycker det är ett rimligt krav att ställa utan att bli klassad som klimatblind.

 10. Johdan skrev 21 maj, 2009 klockan 20:44

  Det enda som kommer vara hållbart i längden är riktigt ambitiösa klimatmål.

  Stern-rapporten som kom för några år sedan konstaterade att det var billigare att göra mycket nu istället för sen.

  Om vi inte har ambitiösa klimatmål riskerar inte bara vår ekonomi utan även hela ekosystem att kollapsa.

 11. Jaxell skrev 24 maj, 2009 klockan 16:22

  Och då är frågan, för miljöpartiet en politik där inget av dessa system kommer att kollapsa?

 12. Johdan skrev 24 maj, 2009 klockan 20:49

  @jaxell Det skulle förvåna mig om någon företrädare för ett parti skulle svara ja på din fråga. Miljöpartiets politik leder till ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart samhälle. Ingenting kommer ”kollapsa” men säkert förändras en hel del.