Ointressets onda spiral

Nu är det bara några få vekcor kvar till europaparlamentsvalet. I skrivande stund har ”sveriges nyhetsportal” Aftonbladet den första nyheten om valet nästan längst ner på sin första sida.

De anser tydligen att det är viktigare för läsarna att veta att man inte kan heta Pia-Lennart än att få veta vad partierna tycker.

Jag kan tänka mig att redaktionen tänker att folk är så ointresserade av det stundande valet så att det inte är någon som vill läsa om det. Och de har nog rätt.

Man behöver inte leta särskilt länge för att hitta undersökningar som visar att intresset är lågt. Frågan är vem som bär ansvaret för situationen. Jag ser tre bovar i dramat.

EU

EU:s beslutsprocess är sjukt komplicerad. Det är svårt att få en överblick över hur det egentligen fungerar. Medan det svenska systemet är hyffsat straight forward är EU-systemet ett ormbo av regler och undantag. Ibland får ministerrådet fatta beslut, ibland är det parlamentet, det är bara komissionen som får ta initiativ men de har ingen beslutanderätt, eller? För att ett system ska vara demokratiskt måste det vara enkelt att fatta. Så man vet vad som händer med sin röst.

Partierna

Det är ingen hemlighet att partierna lägger ner mycket mindre på en euroaparlamentsvalrörelse än på ett vanligt val. Det är svårt att mobilisera gräsrötter till ett val där man, om man har tur kan få tre mandat. Det är betydligt lättare att mobilisera ett helt parti när de egna kommunala, regionala och nationella mandaten står på spel. Det är helt enkelt roligare att kämpa för hundratals mandat istället för 18.

Medierna

Som tidigare skrivet är det förvånansvärt tyst i medierna just nu, trots att det bara är några få veckor kvar. Hade det varit riksdagsval hade vi vide den här tiden börjat tröttna så smått på valbevakningen, men nu har den knappt kommit igång. Lite beror det nog på de två ovan nämnda faktorerna men jag kan inte komma ifrån att medierna ändå har ett uppdrag att spegla debatten och höja intresset för ett val som kanske avgör ca 70 % av lagstiftningen. Om medierna på allvar tror att de är en förutsättning för en öppen och levande demokrati borde de ta det uppdraget på större allvar.

Om man inte vänder den här utvecklingen och börjar ge europaparlamentsvalet den uppmärksamhet det förtjänar tror jag man reser djupare ner i en ond spiral. Ingen är intresserad eftersom ingen vet något om det och ingen skriver något om det eftersom ingen är intresserad.

EDIT: Som av en händelse publicerar DN idag en undersökning som visar att varannan svensk inte vet att det är val i juni

Publicerat maj 19th, 2009. Trackback: trackback

Comments are closed.