Wetterstrand for president?

Tack vare teknikens landvinningar såg jag agendas partiledardebatt idag istället för igår, när det sändes.

Många såg samma sak som jag: att Maria Wetterstrand var debattens klarast lysande stjärna. Och det berodde inte bara på den silverglänsande kostymen.

Det var så många i bloggosfären och twitteriet som höjde henne till skyarna så att Jakop kände sig tvungen att sammanfatta åsikterna.

Att Maria briljerade i debatten är inte så konstigt, hon var ju i princip dopad. Hon kom via naturskyddsföreningens 100-årsjubileum direkt från en jublande kongress.

Nu börjar bloggare och vanligt folk framföra krav på att hon ska puttas fram som statsministerkandidat.  Jag drar mig till minnes valet 2002 då folkpartiet försökte lansera Leijonborg som statsminister. Det gick sådär.

Jag tror att en av anledningarna till att Maria och faktiskt hela Miljöpartiet är så förbannat bra beror på att vi står lite utanför och har friheten att finna nya stigar. Kombon S och MP är ju intressant just för att Miljöparet är nytänkande och framtidsinriktat och Socialdemokraterna är trygga och regeringserfarna.

Den senare kompetensen vore puckat att inte utnyttja.

Men det var två saker som gnagde mig under debatten. För det första lyste de frågor som är relevanta för det stundande europaparlamentsvalet med sin frånvaro.

Tacka fan för att ingen är intresserad av EU och medierna väjer för att diskutera frågorna när det bara är tre veckor kvar till parlamentsvalet.

Det andra var att det endast var oppositionen som ställdes mot väggen om vad de ville göra i nästa mandatperiod. Det verkade som att den moderatledda regeringen gjort sitt och nu bara väntar på att få lämna över regeringsmakten 2010.

Ärligt talat, är det någon av er som hörde någon av alliansledarna säga ”Det här vill vi göra i framtiden”?

Publicerat maj 18th, 2009. Trackback: trackback
 1. Mia skrev 19 maj, 2009 klockan 09:48

  Jag håller med om det sista, vi får aldrig höra om Alliansens framtida planer. Men aliansen måste ju vara dötrötta på varandra, eller börjar de verkligen smälta samman till ett parti?
  ang Maria så är jag ledsen att säga det men jag har inte tillräckligt förtroende för henne för att kunna tycka att hon kan bli stadsminister. Kanske har jag en mossig ”gubbig” syn på den rollen, men jag har svårt för hennes lekmannamässiga anfådda attityd.

 2. Jaxell skrev 19 maj, 2009 klockan 11:40

  Jag håller med Mia om Wetterstrand, men jag ska ta och titta på den här debatten med öppna ögon.

  Jag tror att det är politiskt väldigt taktiskt att inte börja rota in vad de ska göra riktigt ännu. Nu lyssnar de och ifrågasätter oppositionen. När det börjar närma sig har de haft gott om tid att analysera vad oppositionen har sagt och välta omkull vissa argument och blankt hålla med om andra. Det enda oppositionen har att analysera är regeringens agenda för den här mandatperioden, en agenda som inte går att omkullvälta lika lätt tack vare lågkonjukturen.

 3. Jaxell skrev 19 maj, 2009 klockan 13:29

  Har tittat nu. Maria framstod fortfarande mer som demonstrant än pedagog, och Ohly fokuserade mest generaliseringar och förolämpningar.

  Insåg nu också att det inte var helt underligt att det inte pratades om vad högerblocket vill göra nästa mandatperiod då de var väldigt självsäkra i vad de redan gör. Debatten infekterades väl mest av att oppositionen inte fokuserade tillräckligt på att visa hur deras samarbete förbättrats utan istället försatte sig i situationen där de frågas om ”hur” istället för ”vad”.

  Det som gnagde mig allra mest var att Ohly får representera hela oppositionen med att likställa ungdomar som vill skaffa sig praktiska utbildningar eller inte läsa på högskolan efter gymnasiet med drängar som inte lär sig mer än att mjölka kor. Jag kan intyga att det är extremt resurskrävande att lära ut till elever som inte vill lära sig och jag likställer inte dem med mjölkdrängar för den sakens skull. Jag målar hellre upp en bild där yrkesutbildade i gymnasiet är ett lika hedersvärt karriärval som att bli akademiker.

 4. Anders Wallner: Wetterstrand fortfarande bäst och snyggast av alla skrev 16 juni, 2009 klockan 17:37

  […] någon. Till och med Newsmill började aktivt söka skribenter på temat ”fenomenet Wetterstrand”.Johannes har en förklaring: ”Att Maria briljerade i debatten är inte så konstigt, hon var ju i princip […]