Arbetstidsförkortning i praktiken

Efter en medlemsomröstning fick facktopparna på Scania i Södertälje bakläxa. Medlemmarna ville hellre jobba mindre än att bli av med jobbet helt och hållet.

För mig som tror på arbetstidsförkortning är det en enormt spännande utveckling att facken, som tidigare varit kategoriskt emot förkortad arbetstid nu själva väljer lösningen. Och de som gör det är inte Kommunal som släppte kravet sist, utan Metall som mig veterligen aldrig varit för idén.

Att metallarna i Södertälje nu går ner till fyradagarsvecka och får löneavdrag mot att de får behålla jobben visar med all önskvärd tydlighet att det faktiskt går att dela på jobben.

Det ska bli intressant att se hur många Scanianställda som är intresserade av att återgå till femdagarsveckan när krisen är över. Vem vet, de kanske upptäcker att tid är värdefullare än pengar?

Publicerat maj 13th, 2009. Trackback: trackback
  1. Toastmasterkillen skrev 14 maj, 2009 klockan 18:42

    Jag håller med, oerhört spännande faktiskt. Det trodde jag aldrig skulle hända, men facket verkar vara sunda i sitt resonemang.

  2. Johan Karlsson skrev 18 maj, 2009 klockan 09:51

    Först lät det på nyheterna (jag tolkade) att det bara vara frågan om lönesänkning. Sedan kom det fram att det var tidsförkortning och då förstår jag inte riktigt resonemanget varför facket har något emot det?

    Jag hörde att på något skulle de gå ner 15% i tjänstgöring mot 12% lägre lön. Det borde man väl se som en löneförhöjning… Inom sjukvården är det väl fortfarande så att många inte ens kan välja att jobba 100% då det knappt finns sådana tjänster och de motsvarar väl inte lönerna inom Metall.

    Ska bli intressant att se om det kommer att bli en annorlunda tjänstgöringsgradering inom industri. Jag tror att fler kan tänka sig gå ner i tid…