Rösta, annars kommer någon annan att göra det

Två av tre svenska väljare vet inte om att det är val till Europaparlamentet om två månader.

Det är ett stort misslyckande av de europeiska partierna och faktiskt ett hot mot demokratin.

Förra EP-valet var valdeltagandet 38 %. Om inte valdeltagandet blir högre i år sjunker legitimiteten för EU:s enda folkvalda organ.

Mycket av den svenska diskussionen om EU har handlat om ja eller nej till medlemskapet. Oavsett om det varit relevant eller inte. Ett tecken på att den debatten delvis finns kvar är att några partier tydligt markerat att de har folk som var EU-motståndare på valbar plats.

Som om det spelade någon roll för hur de kommer rösta i parlamentet.

Vi måste acceptera att vi är med i EU och ta ett demokratiskt ansvar för vårt medlemskap. Besluten i Europaparlamentet påverkar oss lika mycket som de i riksdagen eller kommunfullmäktige. Europaparlamentet har inflytande över allt från maten vi äter till storpolitiska skeenden.

Att rösta den 7 juni är att ta ansvar.

Publicerat april 8th, 2009. Trackback: trackback
 1. Stockholmsvänstern » Det går att rösta vänster ändå, på Vänsterpartiet! skrev 9 april, 2009 klockan 09:28

  […] är borgare – det behövs ett nytt arbetarparti,Två månader kvar till EP-valet,Rösta, annars kommer någon annan att göra det,alla som gillar regeringen måste rösta i eu valet den 7 juni,Om två månader är det val – 2 av […]

 2. Mia skrev 12 april, 2009 klockan 19:46

  Det är så knasigt, nu har jag hört säkert tre ggr att det snart är val inom EU någonting. Och änd vet jag inte att det är val. Att du skrev ett datum nu gör mig lite lite lite mer medveten, och ändå – nä, jag orkar inte, vill inte och kommer troligtvis inte sätta mig in i det och än mindre rösta. Går man iväg och röstar eller?

 3. Toastmasterkillen skrev 2 maj, 2009 klockan 14:40

  Val hade jag ingen aning om tyvärr, förrän nu. Tråkigt att det inte syns mer i media, eller gör det det och så har jag missat det? Jag ska iallafall försöka läsa på mer och ta mitt demokratiska ansvar. Läst för intresse nyss om Lettland och den rådande ekonomisk krisen där, eller snarare landskris. Arbetslösheten är snart 15% och vid 20% ökar risken markant för större social oro och upplopp. De svenska bankerna som exponerat sig där nere ska stanna och ta sitt ansvar, har de tidigare tryckt in kapital för att rida på högkonjunkturen så ska de banne mig stanna även när det blåser motvind och ta sitt ansvar.

 4. Jörgen skrev 2 maj, 2009 klockan 21:43

  Toastmastern: Det sitter jättestora affischer i tunnelbanan som talar om att det är val. Du kanske borde åka mer t-bana:)