Falsk matematik

Ja, jag vet att opinionsmätningar bara är opinionsmätningar. Men jag måste ändå kommentera.

Expressen och demoskop har gjort en opinionsundersökning med litet urval. Alla tidningar har vinkeln att moderaterna är största partiet och att den borgerliga alliansen är större än de rödgröna. Men jag skulle nog valt en annan vinkel.

Det är nämligen inte så att alla borgerliga röster resulterar i riksdagsmandat.

Om man räknar lite snabbt på mandatfördelningen (utan att göra det för komplicerat med utjämningsmandat och jämkningsmetoder, utan utgår ifrån att de som kommer över 4 % delar på riksdagsplatserna proportionellt) visar det sig för det första att de rödgröna blir större i riksdagen än de två kvarvarande borgerliga partierna.

För det andra visar det att sverigedemokraterna riskerar att bli vågmästare.

Den intressanta frågan då blir om den moderatledda regeringen vill samarbeta med scerigedemokraterna efter valet. Hittills har de svarat oroväckane svävande på den frågan.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Publicerat april 4th, 2009. Trackback: trackback
 1. På väg mot ett enpartisystem « Nemokrati skrev 4 april, 2009 klockan 16:05

  […] Mikael Wendt bloggar, Lidingö – Sverige – Världen,  Peter Andersson, Inspirone,  Livet ler, Johdan: Falsk matematik, Tommys tankar: Alliansledning eller?, Mer vänster i Uppsala: Får Schlingmann jubla?, Esbatis […]

 2. Peter Ingestad skrev 4 april, 2009 klockan 16:28

  Du, det där fixar kamrat 4%, så försök inte med det.

  Låt mig anföra en betydelsefull politisk implikation för att knytra samman förloppen.

  Låt mig påtala allvaret i dagens läge. Nu måste a-kassorna höjas, men är det affär för medlemmarna? För det första ser vi ingen redovisning och vet alltså inte hur mycket som bortgår i administration, och för det andra kan vi ju inte vara säkra på att ersättningen inte3 uteblir med en eller annan mer eller mindre krystad förevändning när det kniper, SÅSOM VI DÅ OCH DÅ HAR SETT, varvid den försvarslöse medlemmen helt sonika blir blåst på sina pengar. A-kassornas integritet är alltså satt i fråga på ett sätt som å det pinsammaste förstärks genom LO-drottningens oförlåtliga magplask. Att avstå arbetslöshetsförsäkring för att i stället sköta sin a-kassa själv genom individuellt sparande kan mycket väl vara det ekonomiskt rationella alternativet för den enskilde.

  Kontentan av det här är att vi nu behöver en allmän genomlysning av A-kassorna. Det är i högsta grad en fråga för såväl gammalmedias grävande journalister som för nätets insatta och stridbara bloggare, debattörer och nätdebattörer och vanliga enkla människor med egen erfarenhet av hur det går till.

 3. TB skrev 4 april, 2009 klockan 17:41

  Det intressanta är inte de exakta siffrorna utan trenden vi sett under en period. Socialdemokraterna och deras vänner, gröna såväl som kommunister, ägnar sig åt en miljardrullande överbudspolitik som nog ytterst få tror på.

  Till detta kommer ett socialdemokratiskt ledarskap som är så svagt att maken aldrig skådats. Trojkan Sahlin-Baylan-Östros hör väl inte till de mest lyckade kombinationer som skådats i svens politik. En fortsatt satsning på denna ledarkombination gör nog en valseger ganska avlägsen.

  Slutligen vore det ett naturligt steg för Alliansen att nu också bilda en valallians. Det räcker bra med en borgerlig lista i nästa val.

 4. Roger skrev 5 april, 2009 klockan 13:54

  Under en längre tid har Alliansen sakta hämtat in försprånget. Lägligt nog kommer en ”skandal” där man kan hänga, vilket är välförtjänt, LO-ordföranden . Och raskt så svänger opinionssiffrorna. Dessutom är det tydligen besvikna S väljare som vänt kappan efter vinden och nu säger sig ha sympatier för M.
  Vi såg startegin med att svartmåla Socialdemokrtater inför förra valet och jag misstänker att detta bara är början. När man inte har politik som håller så väljer man enklare utvägar tydligen….
  Självklart skall alla skandaler fram, men det vore ju intressant om den något högerdominerade pressen kunde vara lite mer objektiva. Förresten, jag skriver det en gång till. Det är helt rätt att LO-ordföranden sågas med fotknölarna. Det har jag inget mot. Men måhända är det blott jag, med mina något paranoida föreställniongar som anar en medveten kampanj?
  Och dessutom…. var är alla boirgare som skällde på pressens granskningar när Alliansens regering tillsattes? Då var man ju, milt sagt, tämligen kritiska med hur granskningen gick till.

 5. Ur askan i elden - Johdan skrev 2 juni, 2009 klockan 19:03

  […] har tidigare kritiserat Moderaterna för att inte vara tydliga med huruvida de kan tänka sig att samarbeta med […]