En rödgrön klimatpolitik

Idag presenterade de rödgröna sin gemensamma klimatmotion. Den visar på skillnaden i ambitioner mellan regeringen som vill göra lite, någon annanstans, sen och oppositionen som vill göra mycket, här och nu.

Det rödgröna klimatmålet är 18 %-enheter högre än det borgerliga. Det är faktiskt så att de rödgrönas mål för koldioxidminskningar i Sverige är högre än regeringens totala mål.

I motionen backas målen upp av konkret politik också. Nya klimatinvesteringspengar, större investeringar i spårtrafik, kilometerskatt på lastbilstransporter etc.

Det enda man skulle önska av utspelet är att det skulle gjorts en annan dag. Med lite bättre planering hade man kanske kunnat undvika att presentera det samtidigt som Borg presenterar en depprognos om ekonomin, alla tidningar skämtar första april, IPRED-lagen träder i kraft, könsneutrala äktenskap klubbas och socialdemokraterna presenterar resultatet av sitt jobbrådslag.

Hade man gjort det kanske utspelet fått det utrymme det förtjänade.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Publicerat april 1st, 2009. Trackback: trackback
  1. Anders Wallner skrev 1 april, 2009 klockan 23:29

    Förstås. Kruxet är att motioner ofta blir klara på sista inlämningsdag. Så även denna. Men vi har alla möjligheter att lansera den här motionen om och om igen. Maria Wetterstrand har med den till Eskilstina imorgon och Peter Eriksson till Malmö, till exempel.