Byråkrati i grävandets tjänst

Igår var jag på en föreläsning om undersökande journalistik. Fantastiskt intressant.

Mot slutet av föreläsningen fick vi tips på myndigheter och register som kan vara behjälpliga om man vill veta mer om en enskild person, företag eller företeelse. Allt från personnummer, bilar och skulder till fastigheter och domar kan man få all information om bara man frågar.

För det är tack vare offentlighetsprincipen (och kanske den omfattande svenska byråkratin) som det går att plocka fram väldigt mycket information ur våra svenska myndigheters register och arkiv. Och därmed är offentlighetsprincipen ett av den grävande journalistens viktigaste verktyg.

Ofta är de som granskas makthavare på ett eller annat sätt. Inte sällan har de något att göra med den lagstiftande apparaten. De har alltså möjlighet att ändra offentlighetsprincipen så att granskningen av dem blir svårare.

Men ändå så är offentlighetsprincipen kvar. Lite hoppas jag på att det är ett tecken på en stark och stadig demokrati som förstår att öppenhet är det bästa sättet att hålla maktmissbruk och korruption borta.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Publicerat mars 31st, 2009. Trackback: trackback

Comments are closed.