Bättre ett jippo än ingenting

På lördag är tänker många kommuner, företag och privatpersoner läcka lamporna i en timme. Earth hour heter evenemanget och det är WWF som ligger bakom.

Stockholms starke centerpartist Per Ankersjö skriver på sin blogg att om man vill göra något för klimatet borde man göra det varje dag och inte bara en timme om året. Och det har han ju rätt i.

Men man får inte glömma att Earth hour är ett typiskt jippo och syftet med ett jippo kanske inte är att i sig vara lösningen på problemet, utan att belysa problemet (om uttrycket tillåts).

Till exempel har skramlandet av nycklar på torget i Nyköpings endast i undantagsfall skrämt bort några främlingsfientliga. Men som symbol för antirasism står manifestationen stark.

Visserligen tycker jag det kan finnas fog för att kritisera Earth hour som jippo. Om man inte tänker till kan man tro att vi ska leva i ett ständigt mörker för att kunna rädda klimatet. Och så är det ju inte.

Per Ankersjö vill inte delta i manifestationen och visa delaktighet i klimatkampen. Han väljer att inte göra någonting och istället köpa sig fri från skuld genom att köpa en utsläppsrätt.

PS.

Jag har länge funderat på hur arrangörerna av lördagens konsert med Rebecka Törnqvist skulle lösa krocken med Earth hour. Nu visar det sig att de löser det på ett föredömligt snyggt sätt. Sista halvan av konserten sker aukustiskt och med levande ljus som enda scenbelysning. Smart.

DS.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Publicerat mars 26th, 2009. Trackback: trackback

Comments are closed.