Inrikesflygets sista rop på hjälp

I dagens GP bönar och ber Malmö Aviations VD och miljöchef på sina bara knän. De tycker att de behandlas orättvist när ett flertal myndigheter har bestämt sig för att av miljöskäl rata flyget.

De märks att de är nervösa för argumentationen är minst sagt knagglig. De skriver bland annat:

Vart ska resenärerna ta vägen när tågen blir överfulla och når sitt kapacitetstak? Förmodligen väljer resenärer då bilen, vilket knappast kan ses som en miljövinst.

Eeeh, jo. En flygpersonkilometer släpper ut dubbelt så mycket som en bilpersonkilometer. Om du ska åka någonstans och väljer mellan bil och flyg så är bilen förmodligen det miljöbättre alternativet.

Vidare påpekar artikelförfattarna att inrikesflyget står för en väldigt liten del av Sveriges koldioxidutsläpp.

Sanningen är att inrikesflyget står för cirka 1 procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp, och att Sverige står för 0,2 procent av hela jordens koldioxidutsläpp.

Och det är intressant. Detta skulle ju innebära att om vi delar upp alla Sveriges utsläpp i 100 lika stora delar så behöver ingen göra någonting, för delarna är ju så små.

Och om man delade upp hela världens utsläpp i 500 delar skulle ingen behöva göra nånting någonstans för alla utsläpp skulle vara försumbara. (Det betyder att de inte finns, fast bara lite)

Debattörerna från Malmö Aviation kräver rättvisa villkor för inrikesflyget. Idag är flygbränslet helt befriat från miljöskatter. Du betalar mer i miljöskatt om du kör en Fiat Uno än om du kör en Boeing 747. Om man ska ropa efter rättvisa borde flyget börja betala för sina utsläpp.

Det korta inrikesflyget har ingen framtid i ett hållbart transportsystem. När det finns bekvämare och miljövänligare alternativ är det inte så konstigt att fler och fler myndigheter och företag byter flygstolen mot tågkupén.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Publicerat mars 18th, 2009. Trackback: trackback
  1. Micael skrev 18 juni, 2009 klockan 11:07

    Hej!

    Det råder ingen tvekan om att det finns både okunnighet och trångsynthet kring flera av argumenten kring diskussionerna om flyget har sett sina sista dagar eller ej. Sverige är ett väldigt avlångt land där det finns stora intressen att åka till och från Stockholm. ( Om man vill åka förbi Stockholm norr eller söderut så faller bil alternativet bort väldigt snabbt. Räkna på flygsträckan Sundsvall Göteborg med en direktflygning med turboprop exempelvis.) Från södra Sverige så finns det flera bra tågförbindelser men tåget är ju långt ifrån ett alternativ från de flesta av landets orter när man tar tiden med i beräkningen. Ex Halmstad – Stockholm tor skulle inte kunna göras med bara tåget som alternativ. Tyvärr så är tiden inte medräknad när man pratar om rimliga miljö alternativ. Med den utgångspunkten så är cykel det miljövänligaste och snabbaste sättet…