Sänk tempot i livsmedelsindustrin

Idag kom den chockerade nyheten att grisar skållats levande på flera slakterier.

Ett av dem är Hugosson i Luleå som efter att slakteriet i Skellefteå lagt ner fått ta över deras åtaganden och därmed behövt höja slakttempot. Fler grisar per minut helt enkelt. I stressen hade kontrollen av att grisarna verkligen var avlivade innan nästa steg i slaktprocessen falerat.

En av anledningarna till att tempot höjts sägs också vara stigande internationell konkurrens och prispress. Men när sådana här saker händer tycker jag det är viktigt att som konsument säga stopp och utnyttja vår konsumentmakt.

Jag tror att vi är ganska många som skulle kunna tänka oss att pynta några kronor extra för att veta att grisen vi äter verkligen avlivades så snabbt och smärtfritt som det bara går.

Jag vill bidra till att sänka tempot i livsmedelsindustrin genom att bland annat äta mindre kött och äta mer lokalproducerat.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Publicerat mars 17th, 2009. Trackback: trackback
  1. Toastmasterkillen skrev 17 mars, 2009 klockan 22:41

    Är det verkligen rätt åtgärd att äta mindre kött och mer närproducerat? Det handlar väl mer om att minska transportkostnader och därmed belasta miljön mindre. Jag håller dock med dig om att vi konsumenter ska nyttja vår konsumentmakt mer och ställa krav där vi handlar. Pratade med en kollega på jobbet om mjölk, hon kom knappt ihåg vad en liter kostar. Hon bara handlar av ”vana”. Vi måste sluta med detta och vara mer aktiva i vad vi handlar och vilka bättre alternativ det finns. Nästan alla av oss har råd som du säger att betala lite extra.