Bamse slår spiken i kistan

I NyTeknik som damp ner i brevlådan idag beskrivs hur svensk industri skissar på en ny jättereaktor i Simpevarp utanför Oskarshamn.

Artikeln sätter fingret på ett problem med alliansens energiuppgörelse. Enligt den ska det max få finnas 10 reaktorer i Sverige men det finns inget tak för effekten.

Den reaktor de elintensiva företagen nu skissar på har en effekt på 1 800-2 000 MW. Den nuvarande reaktorn, som ska ersättas, har en effekt på 491 MW. Jättereaktorn har alltså en effekt som är fyra gånger större än nuvarande.

En jättereaktor av det här slaget skulle vara spiken i kistan för utvecklingen av förnyelsebar energi. För vem vill ta risken att konkurrera med en sådan bjässe.

Dessutom skulle en sådan centralisering av energiproduktionen göra energisystemet ofantligt sårbart. För när reaktorn måste stängas ned, på grund av underhåll, berusad driftspersonal eller att någon tagit med sig raklödder in på området, då saknar den svenska elmarknaden 2 000 MW.

Framtidens energiproduktion är decentraliserad.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Publicerat februari 11th, 2009. Trackback: trackback
  1. Erik skrev 1 mars, 2009 klockan 14:45

    Var är blogginläggen? =) Jag behöver en dos av politiska åsikter.

  2. Mia skrev 3 mars, 2009 klockan 08:12

    Jag behöver också en dos politiska åsikter, gärna om lönesäkningar. Det är så tyst från politken när facken yttrat sig, där har man inte att göra. Men lite gröna åsikter i frågan skadar inte…