Blågrön energiröra

Så vek sig centern, igen.

Trots att Reinfeldt i regeringsförklaringen bedyrade motsatsen hävs nu förbudet att bygga nya kärnkraftverk.

Överenskommelsen bjuder på en dos kreativ matematik. För gamla reaktorer ska ersättas med nya, vilket förmodligen ger högre effekt och ny förnyelsebar energi ska tillföras marknaden. Men samtidigt ska vi effektivisera vår elkonsumtion med 20%. Tanken verkar vara att vi ska minska vårat energibehov samtidigt som vi ökar tillgången.

Risken för att vi kommer sitta med ett stort, dyrt och farligt energiöverskott är därmed överhängande.

En eloge ska alliansregeringen ha för att de vill riva upp atomansvarighetslagen. Men det är tråkigt att de inte vill gå hela vägen och göra kärnkraftsproducenterna hundraprocentigt ansvariga för sin verksamhet.

Sammantaget kan man konstatera att överenskommelsen förmodligen förvirrade energisverige mer än vad den förtydligade energipolitiken. Staten kommer inte subventionera några nya kärnkraftverk, men kommer inte heller medverka till, eller skapa incitament till att de avvecklas. Jag misstänker att energiföretagen i detta nu kliar sig i huvudet och funderar på om det är värt att satsa på det förnyelsebara, nu när man får bygga nya kärnkraftverk igen.

Så till de tre linjer som Svenska folket hade att välja mellan 1980  har alliansregeringen lagt ett fjärde. Som verkar ha ”Gör vad ni vill, vi skiter i vilket” som paroll.

PS. Ett tips till er centerpartister som tröttat på att bli svikna. Sms:a ”mpmedl (ditt personnr, 12 siffror)” till 72456 och bli medlem i ett parti som tar det hållbara på allvar. DS.

DN1, DN2, Svd1, Svd2
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Publicerat februari 5th, 2009. Trackback: trackback
 1. Mia skrev 5 februari, 2009 klockan 13:23

  Återigen, jag beklagar.

 2. John Axel Forsman skrev 7 februari, 2009 klockan 15:29

  Vad är bäst, kolkraftverk eller kärnkraftverk?
  Är det värt att låta kärnkraftverk tills vidare stå för den elförbrukning som kan tänkas krävas för att lokaltrafik och persontrafik ska ersättas med elmotorer?

 3. Johdan skrev 7 februari, 2009 klockan 15:42

  Valet står inte mellan kärnkraftverk eller kolkraftverk. När man avvecklar kärnkraften i Sverige kommer den inte ersättas med kolkraftverk.

  Jag är klädsamt tveksam till en storsatsning på elbilar. Risken blir att man skapar ett stort elbehov som gör det svårare att avveckla de icke-hållbara elslagen. Framtidens fordonsflotta måste vara snålare, mindre och drivas av en massa olika saker.

 4. Erik skrev 9 februari, 2009 klockan 20:14

  Ja, man blev lite chockad av centerns vändning som svensk medelsvensson i samhället. Man är ju ingen energiexpert men jag hoppas att näringslivet fortsätter att utveckla förnyelsebar energi, och får den uppbackning som behövs från regeringen. Och statliga subventioner är inte lösningen, usch och tvi.