Vad är sociala medier post-Obama?
Det finns väl inget svenskt parti som inte sagt sig vilja göra en ”Obama-kampanj” vid valet 2010.
Alla partier finns på facebook, youtube och den senaste månaden har politikernärvaron på twitter formligen exploderat och sidor som Sveriges twixdag har dykt upp.
Om vi ser tillbaka bara drygt två år var väl lunarstorm fortfarande det största svenska nätcommunityt, twitter fanns knappt och microbloggandet var microlitet.
Hur troligt är det då, om vi tittar framåt, att facebook fortfarande är det naturliga stället att möta väljare på 2010? Hur många politiker och partier kommer twittra flitigt under valrörelsen?
Jag tror absolut att sociala medier kommer att spela en stor roll i valet 2010 (och 2009 också för den delen), men frågan är i vilken form.
Obama använde sociala medier i sin kampanj 2008. 2010 kommer världen se helt annorlunda ut och internet kommer förmodligen användas till helt andra saker och på andra sätt.
Det är inte den som gör en ”Obama-kampanj” som kommer vinna valet, det är den som gör ”Post-Obama-kampanjen” anpassad till de verktyg och strukturer vi har 2010 som kommer ta hem spelet.
Undrar vad ”the early adopters” gör nu? Vilka applikationer och mötesplatser är det nya twitter?
—
Läs även andra bloggares åsikter om politik, kampanj, twitter, facebook, youtube, lunarstorm, Obama, valet 2010, kristallkulan, internet
Min brorsa är alltid en early adopter, han kanske vet.
Men jag skulle inte förvåna mig om facebook är större om två år än nu. Jag tror facebook har potential att förvandlas mer till ett verktyg än vad det är nu, där kontaktlistor och kalendrar utnyttjas till en allt större grad.
Jag hoppas att det blir någon form av applikation som hjälper dem att få fram budskapet snarare än hur det paketeras.