Den nya världen

Så vaknar världen med en ny president vid det amerikanska rodret. Förhoppningarna är höga, förväntningarna är stora.

Den amerikanske presidenten benämns ofta som ”världens mäktigaste man”. Jag tror inte det stämmer. Mänskligheten och världen är mer komplicerad än att man kan kröna någon till världen mäktigaste. Men visst har presidenten ett stort inflytande.

Inte bara i formell mening utan också i som informell opinionsbildare. Jag tror till exempel att inställningen och förväntningarna på Obama påverkar världsläget på samma sätt som förväntningar och humör påverkar den globala ekonomin. Förväntar man sig en lågkonjunktur så kommer den, förväntar man sig förändring med Obama så bidrar man till förändring. Optimism föder en positiv utveckling.

Förväntningarna på Obama är höga och precis som väntat gjorde han det han kunde för att sänka dem i installationstalet. Installationstalet blev inte lika svulstigt och bra som talet på valnatten men andades ändå hopp och en ny riktning för USA.

Jag tror att världen har blivit lite bättre sen igår.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Publicerat januari 21st, 2009. Trackback: trackback

Comments are closed.