Så som det var tänkt

Igår startade miljöpartiets interna omröstning om hur listan till årets europaparlamentsval ska se ut.

De andra partierna har i regel ett provval, där medlemmarna får säga sitt och sedan stuvas resultatet om av en nomineringskommitté eller en partiledning.

Exempel på hur det kan gå för partimedlemmars favoriter kan hämtas från kristdemokraterna (Där Lennart Sacrédeus fick flest förstaplatser i medlemsomröstningen men inte fick plats på valsedeln med 55 namn), centern (Där Hans Lindqvist kom på fjärde plats i provvalet men inte längre återfinns på listan) och moderaterna (Anna Maria Corazza Bildt slutade trea i medlemsomröstningen, men halkade ner till åttonde plats när nomineringskommittén gjort sitt).

Sossarna får priset för årets toppstyrning (Enligt expressens ledarsida var det slutligen Mona som skrev Maritas namn överst på listan).

I miljöpartiet gör vi tvärtom. Valberedningen har tagit in nomineringar, intervjuat kandidater och gjort ett förslag på en lista med 30 namn. Nu är det upp till medlemmarna att slutgiltigt bestämma. Totalt finns det 58 kandidater att välja mellan.

För att inte spara på det demokratiska krutet används dessutom en omröstningsmetod som heter ”instant runoff voting”.

Någonstans inom mig känner jag att det var så här det var tänkt när man i begynnelsen konstruerade partiväsendet. Det var inte tänkt att ryggdunk, taktik och partitoppar skulle avgöra vilka som var valbara till förtroendeuppdrag. Tanken var att partiernas medlemmar skulle bestämma.

Ännu har jag faktiskt inte bestämt mig exakt för hur jag ska rösta. Många andra har redan bestämt sig och redan röstat. Bl.a. Tomas, Anders, Jimmy och Tomas. En sak är säker, och det är att den ende sörmlänningen i valberedningens förslag, Erik Frostegren kommer får ett kryss av mig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Publicerat januari 20th, 2009. Trackback: trackback
 1. Björn Wadström skrev 20 januari, 2009 klockan 09:59

  @johdan
  Jag önskar att jag skulle kunna skriva samma hyllning till demokration i Miljöpartiet. Det gäller givetvis för rikspartiet. men partiet har många lokalavdelningar, där det fungerar oerhört toppstyrt.
  Nyköping t.ex.som du väl känner till, skriver du samma hyllning till miljöpartiets interndemokrat då.
  Jag kommer att skriva om demokrati inom miljöpartiet i Nyköping framöver. Så visst ligger det mycket i dina ord om hur Miljöpartiet är tänkt att fungera. När teori och verklighet stämmer som i EU-valet är det grönt. Men vad gör vi när det inte fungerar i lokalpolitiken?

 2. Johdan skrev 20 januari, 2009 klockan 11:46

  Hej Björn.

  Jag är säker på att jag få anledning att kommentera utvecklingen för miljöpartiet i Nyköping i framtiden. Just den här posten handlar om medlemsomröstningen till europaparlamentsvalet.