Spotify – yet to be impressed

Svenska dagbladet bjuder idag på inte mindre än tre artiklar om musiktjänsten spotify. (Två av dem hittar jag inte på nätet)

Jag har testat tjänsten ett tag och måste erkänna att jag inte fattat storheten med tjänsten. Spotify lever inte upp till mina förväntningar på främst tre områden.

Den sociala dimensionen.

Några av mina vänner är flitiga spotifyanvändare men trots att vi sitter och lyssnar på musik och har våra spellistor på samma servrar finns inte möjligheten att få reda på vad de lyssnar på eller lyssna på en av deras låtlistor. Det jag är ute efter är lite av det som Last.fm är.

Jag är fullt medveten om att man kan dela spellistor med varandra men det kräver, om jag inte missförstått allt, att man kontaktar varandra ”utanför” spotify. I självaste spotify finns ingen funktion med namnet ”Skicka låtlista till Putte”

Utbudet

Visst, utbudet är imponerande och nästan allt finns. Men när jag strax innan jul ville njuta lite manskör i form av Orphei Drängar gick jag bet. Samma sak om jag skulle vilja lyssna på något med armens musikkår. I majoriteten av minsa sökningar har jag besviken fått stänga ner programmet och söka min musik på annat håll.

Mobiliteten/plattformsintegrering

Ponera att jag har lagt upp elaborata spellistor med mina favoriter från alla tider och önskar njuta av dessa på min tågresa till huvudstaden. Icke. Eftersom all musik strömmas krävs det en hyffsad internetuppkoppling för att man ska kunna lyssna på musiken. Är du inte ständigt uppkopplad är du hänvisad till andra sätt att lyssna på musik.

Något som verkligen förvånar mig är avsaknaden av möjligheten att enkelt köpa musiken man hör. Varför får man inte, för en liten slant, ladda hem sina favoritlåtar så att man kan lyssna på dem överallt? Det hade ju kunna ge (stor)kovan till musikutgivarna samtidigt som det ger användarna möjlighet att lyssna på sin musik oavsett uppkoppling.

Det är mycket möjligt att jag missat GREJJEN med spotify. Det är i så fall inte första gången jag är sen med att fatta storheten i nymodigheter. Om du vet vad GREJJEN är så får du gärna upplysa mig.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Publicerat januari 7th, 2009. Trackback: trackback
 1. John Axel Forsman skrev 7 januari, 2009 klockan 13:10

  Det är klart att jag kan upplysa dig Johannes. =)

  Först och främst får du inte blanda ihop med iTunes. Spotifys syfte/grej är att vara en radio där man får välja sin musik. Ett alternativ just för att INTE behöva köpa den för kanske enskilda lyssningar. Man kan nog inte köpa musiken av samma anledning som man inte kan streama den gratis från iTunes. Spotify för mobiltelefoner lär med 99% säkerhet dyka upp.

  Utbudet är nog ett offer av att tjänsten är ny och inte växt sig tillräckligt stor ännu. Med tiden kommer nog det förändras om tjänsten växer sig större.

  Samma sak med interagerandet som säkert kommer mer med uppdateringar. Jag antar att du vet att du kan koppla din spotify till ditt last-fm-konto?

  Så grejen är att programet tillför någonting nytt till marknaden som i alla fall jag uppskattar jäkligt mycket. Att iTunes ger upp sitt DRM-skydd sätter spiken i kistan och nu verkar filmbranschen vara den enda som bara gnäller på fildelning istället för att visa upp tydliga alternativ som de kan tjäna pengar på. Spotify kanske inte överlever om apple/microsoft/google släpper ett bättre alternativ inom snar framtid, men det öppnade dörrarna för att legalisera tekniken och behovet.

 2. Hanzi skrev 7 januari, 2009 klockan 14:31

  Storheten med Spotify är den tekniska lösningen; den nästan overkligt omedelbara uppspelningen, en ljudkvalitet som slår andra streamingtjänster med hästlängder och ett utbud som inte innefattar allt men tillräckligt mycket (2.2 miljoner låtar just nu) för att folk ska vara hänförda.

  Förväntar man sig att ALLT ska finnas redan nu då blir man ju oundvikligen besviken. Som en jämförelse kan jag ta min välsorterade CD-samling på ca 500 skivor. Det motsvarar ca 6000 låtar, eller varför inte jämföra med min mp3-samling när den var som störst (40.000 låtar). Då står sig Spotify bra i jämförelsen. Men allt handlar så klart om förväntningarna. Hade Spotify haft 5 miljoner låtar och du ändå inte hittade dina manskörer skulle du ha skrivit samma sak igen?

  Angående att dela spellistor med varandra tycker jag att din invändning är lite konstig. Du har ju världens chans att dela med dig av dina spellistor här på bloggen, i mejl eller i chatprogram. Men det är klart att om man aldrig har kontakt med sina vänner över internet blir det ju svårt att lösa sådana problem.

  Enligt Spotify ska det räcka med en ganska beskedlig uppkoppling för att kunna använda tjänsten. För er som vill använda den överallt återstår att invänta mobilversioner och utbyggnad av mobilt bredband.

 3. Markus skrev 7 januari, 2009 klockan 16:07

  last.fm-stöd finns ju integrerat i Spotify. Jag tycker det är lysande att de inte uppfinner hjulet igen, utan använder en befintlig tjänst.

 4. Rasmus skrev 7 januari, 2009 klockan 17:23

  Någon hyffsad uppkoppling behövs ju inte, jag använder Spotify med GPRS-anslutning till och från, funkar utan problem.

 5. Alva skrev 16 januari, 2009 klockan 09:58

  Jag är också lite bitter över utbudet. Men ändå överlag positiv. Ett tips är att kolla http://spotifylistor.blogspot.com.

 6. Erik skrev 18 januari, 2009 klockan 10:14

  Jag har faktiskt inte testat detta ännu men det verkar ju vara ganska populärt och funkar finfint vad jag hört från andra.