Regeringen lägger i backen

Det jag tänker skriva nu har många andra redan skrivit. Anders, Christian, Jasenko skriver om det. Ja, till och med Magnus Betnér tycker till. Men jag tänkte att kören behöver min röst också.

Regeringen petar in 28 miljarrderr i bilindustrin. Förvisso för att ställa om produktionen till mindre miljöskadliga bilar, men ändå, jag tycker det är lite bakåtsträvande.

Är inte hela grejen med konkurrens att de företag som inte lyckas sälja det folk vill köpa går i putten? Är inte hela grejen med företagande att man tar en risk för att kunna göra en vinst? Betyder inte risk att det kan gå åt fanders?

Nu fattar jag att det är hundratusentals jobb som står på spel. Så jag förstår regeringens vilja att göra något. Men det känns lite bakåt att försöka sätta proppar i en sjunkande båt istället för att bygga en ny, modern skuta.

För övrigt kan jag inte sluta förundras över hur fort allt har gått. På ett kvartal har stora starka företag som gjort mångmiljardvinster blivit konkursmässiga. Det måste betyda att det inte funnits någon buffert alls. Lite skrämmande faktiskt.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Publicerat december 12th, 2008. Trackback: trackback
  1. Mia skrev 12 december, 2008 klockan 20:14

    Ja, något ruttet är det. Skulle vara så spännande att få hoppa fram i tiden typ fem år och få läsa utvärderingarna av det som händer nu. Fort går det iaf. Hoppas fort och rätt…

  2. Jaxell skrev 15 december, 2008 klockan 01:06

    Kapitalistiskt lavemang kallas det. Republikanen Ron Paul må vara lite tokig inom vissa områden, men när det gäller ekonomi har han många krassa, men smått sunda, saker att säga. Bland annat att det inte håller att skapa pengar ur luften för att rädda bolag som målat in sig i hörn.

    Många av dessa företag har dock inte haft några mångmiljardvinster, vilket är anledningen till att de slussats runt till andra, större, bilbolag och nu är påväg att säljas ut igen. Saab har väl exempelvis inte gått med vinst sedan sjuttiotalet. Volvo borde sålts hälften av till norska staten i utbyte mot halva oljetillgångarna när vi hade chansen, tji fick vi. Ibland är socialister dåliga på att göra affärer helt enkelt.

    Jag tror alla ser på hela spektaklet med ett stort ”jag förstår inte”-uttryck i ansiktet. En naturlig reaktion är nog att rädda det som räddas kan, frågan är bara vilka som har expertisen att avgöra vilka räddningsaktioner som är pengar i sjön. Det skulle vara PG Gyllenhammar då. =P