Rätt låt vann!

Alla medier skriver att Obama vann valet inatt. I skrivande stund ägnar Expressen nästan hela sin första sida åt det amerikanska presidentvalet.

Man kan fråga sig om det är rimlig nyhetsvärdering med tanke på hur mycket ett val i ett annat land påverkar oss. Christian som ofta skriver kloka saker har skrivit kloka saker om det här också. Det ska bli spännande att jämföra nyhetsrapporteringen från det här valet med rapporteringen från valet 2009.

Det känns på många sätt som ett historiskt val. USA kommer i januari få sin första president som inte är vit. Själv gav jag det inte mycket uppmärksamhet förrän jag läste Per Ahlins ledarstick. Och jag tror att många amerikaner känner likadant, det är spelar ingen roll om du är svart eller vit (som Michael Jackson sjöng).

Nu blir det upp till bevis för Obama. Det är stor skillnad på vad folk uppfattar att man driver i en kampanj, vad man egentligen driver i en kampanj och vad man egentligen kan uträtta som president. Verkligheten har en skrämmande egenhet att komma i kapp en valvinnande politiker. Jag tror till exempel att Bush d.y. hade tänkt sig att göra lite andra saker med sin presidens den 10 september 2001 än vad han till slut gjorde.

Det är bara att instämma i kören och gratulera världen till den amerikanske president man ville ha.

(Skönt också att det hittills inte varit något trassel och snack med valmaskiner, olika majoriteter bland väljare och elektorer och valfusk och sån’t)


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Publicerat november 5th, 2008. Trackback: trackback

Comments are closed.