Värnplikten får vila

Både DN och SvD har i dag tagit in TT-texten om hur värnplikten föreslås läggas i frysboxen under fredstid.

Jag gillar tanken. Vi har länge haft ett system med en anspänningsperiod. Dagens värnpliktsutbildningar har underhållit en utbildningsorganisation som ska kunna växa kraftigt om det säkerhetspolitiska läget förändras.

Problemet, som jag ser det, är att man hittills rekryterat folk till denna underhållsverksamhet med plikt och ytterst, hot om fängelse. Nu ser det ut att bli ändring på det. Men fortfarande har man kvar möjligheten att med pliktverktyget kalla in stora volymer om behovet skulle uppstå.

Den absolut viktigaste punkten pliktutredningen verkar komma fram till är att rekryteringen görs könsneutral. I ett modernt försvar finns det ingen anledning att särbehandla hälften av befolkningen p.g.a. kön.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Publicerat oktober 29th, 2008. Trackback: trackback

Comments are closed.