Nu börjar det!

Idag kom äntligen beskedet. Miljöpartiet och Socialdemokraterna aviserar att man tillsammans vill bilda regering efter 2010. De två partierna sparkar igång ett samarbete med blicken riktad mot år 2020.

Vi kommer aldrig mer höra en socialdemokratisk partiledare säga ”Vi går till val på att bilda en enpartiregering” som Göran gjorde 2006.

Som jag tidigare skrivit tycker jag det är rätt att lämna vänstern utanför. S och Mp kan tillsammans driva en framtidsinriktad, ansvarsfull politik. Vänstern har med plakatpolitik och bristande budgetdiciplin diskvalificerat sig själva.

S och Mp kompletterar varandra på ett sätt som är unikt. Eller som språkrören formulerat i ett brev till medlemmarna:

Miljöpartiet har en iver att förändra för att ta vara på alla de möjligheter som klimatomställningen ger. Socialdemokraterna har en insikt om betydelsen av att människor känner sig trygga när samhället förändras. Det ger en bra grund för en nödvändig förändring av vårt land och ett framgångsrikt samarbete mellan våra partier.

Nu påbörjas arbetet med att forma en gemensam regeringsplattform så väljarna 2010 tydligt känner det röd-gröna alternativet. Det fina med det nystartade samarbetet är att det fortfarande är två partier som samarbetar, inte två partier som blir ett. Miljöpartiet och Socialdemokraterna kommer fortfarande gå till val med egna program och manifest, men som ett gemensamt regeringsalternativ.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Publicerat oktober 8th, 2008. Trackback: trackback
  1. Erik skrev 12 oktober, 2008 klockan 10:46

    Ah, men kan du då inte söka jobb hos sossarna som ”intern miljöpartikonsult”?