Smells like the 90’s

I veckan hände saker jag inte hann blogga om då. Så här kommer sena, men kanske bra reaktioner på dessa.

Försvarsutskottets ordförande Anders Karlsson skrev i GP att sossarna vill kalla in 15 000 värnpliktiga per år, istället för dagens ca 5 000. Huvudargumenten är att fler skulle få insyn i totalförsvaret och att det skulle bli lättare att rekrytera till hemvärnet och internationella insatser.

Resonemanget känns igen från mitten av 90-talet, då Thage G. fick för sig att 10 000 unga män per år skulle bli ”beredskapsmän” och svara mot kommunernas behov i händelse av ofred. Kommunerna hade inte (och har förmodligen fortfarande inte) något behov av beredskapsmän. Syftet med hela idén var att med plikt ”folkligt förankra” försvaret.

Kommunerna sket i att krigsplacera beredskapsmännen, utbildningen floppade och lades ner efter bara några år. Och då hade redan ett antal tusen personer offrat tre månader för ingenting.

Det man inte får glömma när man diskuterar totalförsvarsplikt är att det är just en plikt. Trots att inslaget av frivillighet ökat på senaste tiden är det fortfarande olagligt att inte dyka upp på mönstringen eller när utbildningen börjar. Det är en av de få gångerna som staten bestämmer vad du ska göra med ditt liv under en period av det.

Plikt är plikt och ska (om det över huvudtaget ska användas) användas till möta totalförsvarets personalbehov. Den är inte till för att folkligt förankra försvaret och det är framförallt inte en 3 månaders SYO-åtgärd!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Publicerat augusti 14th, 2008. Trackback: trackback

Comments are closed.