Left, right?

Idag är det de vänsterhäntas dag. Jag firar med att skriva det här inlägget med bara vänster hand.

Jag är stolt vänsterhänt. Min mamma hävdar att jag varit högerhänt om de varit mer konsekventa med skedhanden i min barndom. Men mina föräldrar lät mig gladeligen äta med vänster hand, vilket pappa, som satt till vänster om mig vid matbordet, säkert ångrat.

Tack vare min vänsterhänthet kan jag säga att jag har saker gemensamt med storheter som Einstein, Kafka och Sienfeld.

Svenska wikipedia roar sig med att konstatera att ordet för ”höger” i flera språk sammanfaller med ordet för ”rätt”. På samma vis verkar även motsatsen gälla.

En av mina favvo-synomymet till ”ondkefull”, nämligen ”sinister” kommer från latinets ”vänster”. jag vet inte om den informationen kommer peta ”sinister” från synonymtopplistan. Förmodligen inte.

Engelska wikipedia roar sig med att konstatera att vänsterhänta i större utsträckning har ett visuellt, simultant tankesätt som gör att vi kan tänka på flera saker samtidigt.

Wikipedia exemplifierar det med att om man har en skål med popcorn och ett av dem är färgat blått, kommer en högerhänt att ta ett popcorn i taget och titta på det tills den hittat det blåa. En vänsterhänt skulle hälla ut hela skålen på golvet, titta på alla samtidigt och på så sätt hitta det blå.

Kontentan verkar vara att vänsterhänta har lättare att multi-taska. Hos mig yttrar det sig nog snarare i att jag är lättdistraherad.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Publicerat augusti 13th, 2008. Trackback: trackback
 1. Tomas skrev 13 augusti, 2008 klockan 20:34

  Men asså, att hälla ut popcorn på golvet är väl ingen positiv egenskap? Låter som nån typ av ADHD eller dylik bokstavskombination.

  Dessutom slösaktigt. Vem vill äta popcorn som varit på golvet?

 2. Mia skrev 14 augusti, 2008 klockan 05:05

  jag illar popcorn

 3. mamma skrev 19 augusti, 2008 klockan 12:05

  Det där med mamma är väl inte helt med sanningen överensstämmande. Men det kan vi ta när vi ses nästa gång.