Föredettingarnas Nyköping

DN har en artikelserie där de letar upp folk som man undrar vart de tagit vägen.

Det visar sig att artikelseriens två första objekt, Ola Lundberg (mannen bakom televinken) och Tone Norum (kvinnan bredvid Tommy Nilsson i ”Allt som jag känner”), båda återfinns i Nyköping.

Ola odlar tydligen kycklingar i Runtuna utanför Nyköping och Tone bor på Fruängsgatan och deltidar på Tempo i Oxelösund. Sedär. Nyköpings kommun vet hur man attraherar kulturelitens föredettingar.

Kanske har de lockats av skärgårdsbilderna i kommunens kampanj ”Bo i Nyköping”? Vad vet jag?

Jag och min sambo konstaterade för några veckor sedan att vi kände oss väldigt ensamma i kategorin 18-40-åringar boende i Nyköping.

Om man går på stan ser man gymnasieungdomar, medelålders (om man får kalla en 40-åring medelålders nuförtiden) och pensionärerna. Men inga ”unga vuxna” eller ”pre-medelålder”.

I ivern att bringa klarhet i om det bara var en känsla (vem vet, åldersgruppen 19-39 kanske helst sitter inomhus), eller om det fanns någon sanning bakom antagandet, styrde jag min webbläsare till SCBs webbplats.

Döm om min förvåning när det visar sig att jag och min sambo har på pricken rätt. Jämfört med riket som helhet lider Nyköping av ett tydligt underskott av individer mellan 18-44 år. Se graf nedan.

Graf över Nyköpings befolkning

Graf över Nyköpings befolkning (klicka på bilden för fullstor version)

Det kanske borde bli dags för oss Nyköpingspolitiker att börja fundera på hur vi ska behålla/få hit 18-44-åringarna. Så att det finns folk som försörjer alla våra pensionärer.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Publicerat augusti 5th, 2008. Trackback: trackback
  1. Mia skrev 6 augusti, 2008 klockan 08:56

    Det måste ju ändå sägas vara ett misslyckande från kommunens sida, för reklamen Bo i Nypan är ju ändå klart och tydligt riktat till familjer i baranfödande ålder (dit 18-39 måste räknas). Märkligt också, eftersom att ”ungdommar innan egna barn” kan tänkas ha lite… mer action, och pensionärer och folk med utflugna barn också kan tänkas vilja bo mer… där det händer. Medan Nyköping borde passa allra allra bäst för just barnfamiljer som söker lugnet och landet. Mend et är klart, de senaste årest stora rubriker om Nyköping får en ju knappast att känna sig trygg med stan…

  2. Jaxell skrev 8 augusti, 2008 klockan 22:25

    Var tvungen att jämföra med Kramfors, där jag kommer ifrån, och där är det bara 20% 25-44, vilket nog måste sägas tyder på en stor utflyttning. 45-64 är uppe i 30%