Varför varg?

VargI dag slår Mats Wrångersjö rekord i antropocentrism i GT.

Han tycker det är tråkigt att man inte får se så mycket älg och rådjur i skogen längre. Och dessutom ser man inte så många tyska turistbussar med tyska turister som tittar på älg och rådjur i skogen.

Mats tycker att lösningen på problemet är att utrota vargen. För det är de ca 200 individerna som är orsaken till att skogen är tom på älgar.

Mats Wrångersjö verkar ha perspektivet att djur och natur inte har ett egenvärde utan endast finns till för människan att uppleva och äta.  Och eftersom vargar äter sån’t som vi vill uppleva bör de förstöras. Därmed har han satt människan överst i näringskedjan, inte bara med avseende på föda utan också vad gäller upplevelser.

Jag tycker att världen vi omges av och lever i har ett egenvärde och inte bara finns till för att mätta och underhålla oss tvåbeningar. Den biologiska mångfalden är viktig för den biologiska mångfaldens skull.

Jag har tidigare skrivit om varg.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Publicerat juli 28th, 2008. Trackback: trackback
 1. Jaxelln. skrev 29 juli, 2008 klockan 22:15

  Ja vad säger man, det hela verkar vara en stort exempel på att människan kontrollerar naturen. Först utrotade vi alltså vargen, sedan tog vi tillbaka den, och nu vill vi ha bort den ige

 2. Jaxell skrev 29 juli, 2008 klockan 22:17

  Eller, jag ska väl inte säga ”vi”, men varför utrotades den till att börja med? Varför togs den tillbaka? För många älgar?

 3. Mia skrev 30 juli, 2008 klockan 03:04

  Jag blir gråtfärdig. Det finns så mycket skit i världen, barn och mammor dör vid förlossningar, människor svälter ihjäl, krig med barnsoldater, förorenade vatten, svält och torka och så vidare. Och så är det någon jävla idiotsvensk som vill utrota vargen. Det är nästan så man vill tvångsförflytta gubbjävlen till Laos mörkaste mest malariatäta skogar.

  (Joh – adda mig på msn. Sök på min mailadress.)