Welcome to the block party

Två partierKristdemokraterna ligger under 4%-spärren i demoskops undersökning.

Det är inte så konstigt eftersom de övriga allianspartierna kört över kd så många gånger att man undrar om inte Göran Hägglund vant sig vid att agera roadkill.

Om kd:s opinionssiffror är så här usla när valet börjar närma sig kommer röster förmodligen höjas i alliansen om att gå till val under en gemensam partibeteckning, eftersom man inte vill förlora de få men viktiga procenten borgerliga väljare som trots allt röstar på kd.

Skulle varje parti gå till val som eget parti skulle kd kanske att inte klara 4%-spärren och därmed riskera en valförlust för alliansen.

Om alliansen skulle gå till val under gemensam partibeteckning skulle blockpolitiken cementeras och vi skulle ha tagit ytterligare ett steg mot ett tvåpartisystem som jag inte riktigt gillar.

Den förhärskande beskrivningen av politiska ideologier är att sortera in dem på en endimentionell linje. Om du har en ideologi kan den beskrivas med hur långt till höger resp. vänster den är.

I ett politiskt landskap som domineras av hetrogena block riskerar man att byta ut höger-vänster-skalan mot en högerprick och en vänsterprick. Det är antingen eller, blått eller rött.

Inget av sätten är särskilt bra på att beskriva ett politiskt landskap. Det är visserligen praktiskt för media som söker konflikt och polarisering. Men knappast ett bra sätt att beskriva politik i en verklighet som varken är en rak linje eller två prickar.

I svd häromdagen tyckte Göran Hägglund att alliansen skulle skaffa sig ett gemensamt kansli. Det börjar bli dags att välja prick.


Andra bloggar om: , , , , ,
:i:

Publicerat januari 25th, 2008. Trackback: trackback
 1. Jörgen skrev 25 januari, 2008 klockan 13:03

  Trevligt att få läsa nåt nytt! Jag tycker också det är knasigt att man ska behöva välja prick, jag vill som i nästan alla andra situationer kunna välja mittenpricken…det är nämligen ett rätt behändigt sätt att leva sitt liv, plocka russinen ur båda prickarna så att säga:) Och jag tycker väl som vanligt också att ingen av höger och vänster prickarna är rätt igenom tokbra, det är ju en kombination som vinner, i alla lägen. Man kan inte bara spela anfall, då förlorar man, men man kan inte heller bara spela försvar, då går det också på räven… För att likna det hela vid en annan polarisering. Å tänk dessutom hur jobbigt det blir för dom som inte kan skilja på höger å vänster, bara en sån sak kan ju göra att valet får ett besvärligt utfall:)

 2. Jaxell skrev 25 januari, 2008 klockan 14:15

  Eller grönt! Om vi har en röd, en blå och en grön prick kanske vi så småningom även får lite gult, lite brunt och kanske även lite svart! Då kanske man röstar beroende på sin favoritfärg, eller tvärtom. Ja tänk.

 3. Erik skrev 27 januari, 2008 klockan 14:55

  Om jag kommer ihåg rätt så har kärnkraftsfrågan börjat splittra alliansens upplagda planer att ta över världen. Om jag minns ännu mer rätt så var det just Göran Hägglund som uttalade sig och såg på sikt en ökning av kärnkraften i Sverige, vilket går rakt emot vad Centern vill. Folkets sviktande stöd för KD kanske drar ner Alliansen, men troligen blir det alliansens oenigheter som slutligen får svenska folket att se rött.

 4. Jaxell skrev 28 januari, 2008 klockan 12:28

  Alliansen får sparka ut KD då så får KD klara sig själv. Vilken färg är kristet? Vitt?

 5. Jörgen skrev 29 januari, 2008 klockan 08:22

  Det beror väl på vilken slags gudstjänst det är? Ibland är det lila, ibland är det nån annan fin färg:)

 6. Jaxell skrev 29 januari, 2008 klockan 10:55

  Kristendomen kan ju tendera till att vara ganska svartvit ibland, så Kd kanske är färglösa.

 7. Jaxell skrev 29 januari, 2008 klockan 13:09

  Kan lägga in lite reklam för min egen sida genom en länk till en dylik blogpost. Vad jag inte pratar om dock är vikten av att Sverige faktiskt undviker att arbeta mot den syn jag beskriver, vilket Johannes nämner även här.

  http://text.jaxell.se/?p=31

 8. Jaxell skrev 29 januari, 2008 klockan 13:11

  Äsch, det var ju till fel inlägg. Här är rätt.
  http://text.jaxell.se/?p=19

 9. emil. skrev 30 januari, 2008 klockan 21:01

  Varför skulle man förlora om man bara anfaller? Sverige vann med typ 117-3 i bandy-VM…kan inte tänka mig att de försvarade sig över huvud taget.

  Nåja, Centern och KD kan väl bytta kärnkraften mot äktenskapsprylen, så blir alla nöjda, alliansen vinner igen och vi får en bättre värld med renare energi. Såja!