Flyget fortfarande fritt från fossilskatter

flygplan.jpgSvD och DN rapporterar idag att FN:s flygorganisation ICAO sätter P för global handel med utsläppsrätter.

Risken finns nu att handeln med flygande utsläppsrätter inte kommer i gång ens i EU.

När regeringen stoppade den flygskatt som mp, s och v hade sjösatt sa centern att man istället ville införliva flygtrafiken i handeln med utsläppsrätter. Och det är ju ingen dum idé. Men det hindrar ju inte att man kan göra nåt i väntan på att utsläppshandeln kommer igång.

Flyget bär ingenting av sina miljökostnader trots att det är det mest klimatvidriga transportslagen. Flyget betalar varken energi- eller koldioxsidskatter medan bilar, bussar, lastbilar, båtar och till och med tåg bär en del av sina miljökostnader via miljöskatter.

Om regeringen menar allvar med sin klimatpolitik borde de använda sig av ekonomiska styrmedel de har i verktygslådan i väntan på att utsläppshandeln kommer igång. Flyget får inte fortsätta vara fritt från ansvar.


Andra bloggar om: , , ,
:i:

Publicerat september 29th, 2007. Trackback: trackback

Comments are closed.