Totalförsvarplikten skrotas

DN rapporterar att det rör sig i regeringskansliet i totalförsvarspliktsfrågan. Alla partier utom vänstern är för att avskaffa mönstringsplikten så det är inte så konstigt att förslaget dyker upp.

Totalförsvarsplikten har för länge sedan spelat ut sin roll. Den hade sin funktion så länge man försvarade gränser man mot man. Men nu, när man försvarar intressen med teknik finns det ingen anledning att tvinga 18-åringar att mönstra.

Utmaningen kommer nu bli att se till att rekryteringen till den frivilliga utbildningen inte blir skev på det sätt som vi kan se hos andra försvar med frivillig rekrytering. Ett sätt att motverka snedrekrytering är att göra utbildningen till en civilt meriterande högskoleutbildning med tyngdpunkt på konfliktlösning, kultur, språk och psykologi.

Publicerat augusti 30th, 2007. Trackback: trackback
 1. Jörgen skrev 31 augusti, 2007 klockan 12:00

  Som vanligt rätt dumt att ge sig in i en diskussion med dig men jag gör nog det ändå…

  Jag håller med om att det skulle vara bra med en civilt meriterande utbildning, precis som värnplikten i viss (ganska liten) mån är idag, men jag vet inte om tyngdpunkten borde ligga på de ämnena. De är jätteviktiga men om man vill rekrytera till en yrkesarmé som förslaget verkar vara så kanske det är bra om det faktiskt är soldater som kan hantera den teknik som vi ska försvara oss med och som vi bistår andra länder med istället för att ställa sig framför gerillan och prata? Om du förstår vad jag menar. Don’t bring a knife to a gunfight, så att säga. Jag tror att det blir knas om man lägger tyngdpunkten på humaniora istället för praktik. Men det vore ju helt klart bra om den delen motsvarade 40% eller så av utbildningen. Det här måste, by far, vara det längsta inlägget jag har skrivit någonstans och kanske potentiellt längre än min uppsats på nationella provet i gymnasiet:)

 2. Anders Norén skrev 3 september, 2007 klockan 16:00

  Mönstringsplikten bör behållas och utökas till samtliga ungdomar oavsett kön även om tjänstgöringen blir frivillig (och kanske avlönad, t.o.m.). Den nya mönstringen kan då att innehålla mer av information och rekrytering och kanske mindre av tester och bedömningar. Alla ungdomar ges på så vis samma chans att få information om vilka möjligheter som finns att göra militär eller civil plikttjänst.

 3. Johdan skrev 5 september, 2007 klockan 20:18

  Självklart ska utbildningen innehålla erfoderlig utbildning i de vapensystem man skall använda. Men för att kunna rekrytera kompetent personal och möta de utmaningar internationella insatser innebär tror jag att tyngdpunkten på utbildningen måste ändras. Försvaret har inte som huvuduppgift att möta ett väpnat angrepp från främmande militärmakt längre. Uppdraget är mer komplext än så och utbildningen bör anpassas därefter.