Eu utan folket

200px-european_flagsvg.pngIgår träffades EU:s europaministrar för att diskutera det nya EU-fördraget.

Jag är den första att hålla med om att EU behöver reformeras men måste säga att jag är lite besviken på tillvägagångssättet.

Förslaget som ligger på ministrarnas bord är i allt väsentligt identiskt med det som förslag som fransmän och holländare sa nej till.

Det verkar som om ministerrådet själva har tolkat vad det var i det ursprungliga förslaget som fransoserna och holländarna inte gillade och därför bara skalat bort hymnen, flaggan, europadagen och mottot.

I första början av processen med ett nytt fördrag var ambitionen tydlig och beundransvärd: medborgarna skulle vara med på tåget den här gången.

Nu, när det visat sig att medborgarna inte tycker att EU löser de problem de vill att EU ska lösa och inte gillar konstitutionsfördraget kastas de av tåget och hålls utanför diskussionen.

För kunna genomföra en lyckad reformation av EU måste medborgarna få vara med genom hela processen. EU-ministrarna kan inte bara säga att de vill ha en livlig debatt om EUs framtid, de måste också ta den och våga lyssna på vad medborgarna har att säga.


Andra bloggar om: ,
:i:

Publicerat juli 24th, 2007. Trackback: trackback
 1. Jörgen skrev 26 juli, 2007 klockan 17:34

  Jag undrar bara om det finns flera börjor i en process:) Petigt värre kan man tycka men du skriver i femte stycket ”I första början av processen”…tyckte jag var roligt:)

 2. Johdan skrev 27 juli, 2007 klockan 09:53

  Jag menar nog första början som ”i allra första början” med betoning på början. Inte i den första av flera börjor (med betoning på första).

 3. Jörgen skrev 27 juli, 2007 klockan 22:56

  ”nog”? Du vet alltså inte riktigt vad du menar? :) Eller så är det bara jag som har tråkigt och vill komma igång med livet igen:)

 4. Erik skrev 4 augusti, 2007 klockan 11:46

  I slutändan handlar det om vad vi vill ha EU till. En superstat som löser alla våra problem utan att vi behöver bry oss, eller ett mellanstatligt organ där vi själva bestämmer vår egen framtid? Jag röstar, likt Johdan, på det senare och då behöver folket i medlemsländerna få chansen att säga sitt.

 5. Mia skrev 14 augusti, 2007 klockan 08:16

  Kommer ni till oss ikväll?