Borgarnas klimatpolitik verkar vara mp:s EU-motstånd

wachtmeister.jpgBorgarna har upptäckt klimatfrågan. Det startas miljösajter, ordnas studiecirklar. Det är både bra och nödvändigt. De ligger ju 20 år efter i klimatdebatten.

En av de första frukterna av satsningen är förmodligen dagens debattartikel i SN av moderaten Peder Wachtmeister. Han skriver passionerat om Moderaternas miljöengagemang och insikten om att vårat användande av fossila bränslen måste minska.

Men huvudtesen i debattartikeln verkar vara att miljöpartiet inte är något miljöparti av den enkla anledningen att det står i vårat partiprogram att vi bör lämna EU. Det verkar vara borgarnas främsta argument i klimatdebatten.

(Svensk mästare i grenen är folkpartisten Carl B Hamilton. Han ägnade en hel klimatdebatt i riksdagen åt att säga att miljöpartiet inte var trovärdig i miljödebatten för att man ville gå ur EU.)

Miljöpartiet har länge krävt överstatliga överenskommelser på miljöområdet. Både inom EU och andra internationella organ. Jag skulle inte bli förvånad om man vid en djupstudie i partiernas agerande i EU-parlamentet finner att mp varit  mer aktiva i miljö- och klimatfrågor än de borgerliga varit tillsammans.

Faktum är nog att vi drivit klimatfrågor hårdare i EU än vad vi drivit utträdeskravet i riksdagen.

Jag håller med om att internationella organisationer som EU är viktiga verktyg i klimatkampen men man får inte glömma att det inte räcker med överenskommelser, man måste faktiskt minska utsläppen också. Och än har vi inte regeringen frambringat ens en ansats till politik som syftar till det.

Men det kanske kommer, efter lite fler seminarier och studiecirklar.

(Till protokollet: Jag tycker inte att vi ska lämna EU och kan således, i Carl B Hamiltons ögon betraktas som trovärdig i klimatpolitiken)


Andra bloggar om: , , , , ,
:i:

Publicerat juni 14th, 2007. Trackback: trackback
 1. sofia skrev 21 juni, 2007 klockan 13:56

  hey, nu tror du att du får ett intressant inlägg eller beröm för ditt flitiga bloggande, men NIX NEJ.

  Först och främst vill jag önska glad midsommar och semester och allt. Sen vill jag gärna veta hur det gick med lågenergilamporna. Svara gärna till min blogg :)

  kramar

 2. Emma Grön skrev 24 juni, 2007 klockan 10:59

  En till inlägget helt okopplad fråga: Var inte du elevrådsordförande på Alléskolan när vi båda gick där?

  Kul att se att du fortfarande är miljöpartist!

 3. Johdan skrev 23 juli, 2007 klockan 15:49

  Jo, det är jag som var elevrådsordförande då det begav sig. Och efter några vändor ur partiet är jag tillbaka igen.