Kommunal klimatpolitik

Nu är det möjligt att jag slår in redan öppna dörrar. Om jag gör det är ni välkomna att visa mig dörrhålet.

På nationell och internationellt plan sätter politikerna upp en massa klimatmål. Ofta rör det sig om olika många procents minskning till olika årtal. Till syvende och sist är det enskilda personer och företag som ska stå för minskningen av växthusgaser. Men det är svårt att relatera de nationella klimatmålen till en lokal åtgärd.

Av den anledningen skulle jag vilja bryta ner nationella och internationella klimatmål till kommunal nivå. Ungefär som många kommuner redan gjort med de 16 miljömålen. Man skulle, med hjälp av redan befintlig statistik om tex. biltäthet, uppvärmningssätt, lokal produktion och konsumtionsmönster, kunna räkna fram hur mycket växthusgaser en enskild kommun släpper ut på ett år.

Med en sån siffra som grund skulle kommunerna kunna sätta egna, lokala klimatmål och använda det i sitt lokala globala klimatarbete.


Andra bloggar om: , , ,

Publicerat maj 29th, 2007. Trackback: trackback
  1. emil. skrev 1 juni, 2007 klockan 10:28

    När jag gick i mellanstadiet (tror jag) fanns det nått som hette Agenda 21, minns inte riktigt vad det var. Men jag skrev iaf ett arbete om nått miljögift som dödade havsörnar…PCB (nån variant av DDT). Hursomhelst har ju havsörnsstamen repat sig rejält så jag misstänker att det där arbetet (alltså inte mitt) ledde någonstans…och jag har för mig att Agenda 21 var på kommunal nivå.

  2. Johdan skrev 1 juni, 2007 klockan 14:20

    Jo, agenda 21 var ett internationellt samarbete som till stor del bedrevs på lokal nivå. Bland annat i alla svenska kommuner. Allt miljöarbete är lokalt någonstans.

    Trist bara att borgarna i t.ex. Stockholm monterar ner allt vad kommunalt miljöarbete heter.