Bättre sent än aldrig, eller?

Den moderata regeringens miljögisslan, Andreas Carlgren säger i SvD och DN att Sveriges utsläppsmål ska vara högre än EUs. Vi ska minska våra utsläpp med 30% till 2020 istället för EUs 20%. (Miljöpartikongressen beslutade häromveckan att driva ett utsläppsmål på 40%.)

Så långt är allt frid och fröjd. Heder åt Carlgren som verkar ha fattat att det är vi i väst som har ansvar och förutsättningar för att göra något åt klimatproblematiken. Men… Han aviserar också att regeringens stora klimatproposition kommer först nästa höst.

Nästa höst. Då har halva mandatperioden gått. De första tre måndaderna på mandatperioden använde man till att montera ner det arbete som gjort att Sverige ligger i framkant i klimatfrågan. Man har avvecklat den gröna skatteväxlingen, tagit bort flygskatten på inrikes flyg, man har aviserat att man ska flytta pengar från spår till asfalt och begärt av EU att få fler utsläppsrätter till svensk industri.

Så, på tre månader lägger de ner allt vad klimatpolitik heter och sen sitter de och väntar i två år innan de gör något åt det som enligt statsministern är ”den största utmaningen näst efter utanförskapet”.

Nåja, det är väl det man kan förvänta sig när man har valt en regering utan miljöpolitik. Tur att de gör nå’t i alla fall.


Andra bloggar om: , , ,

Publicerat maj 29th, 2007. Trackback: trackback
 1. Mia skrev 29 maj, 2007 klockan 08:31

  och i nästa val funderar Fp på att driva frågan om fler kärnkraftverk (som de anser är miljövänliga och långsiktigt hållbara). Är du förvånad?

 2. emil. skrev 1 juni, 2007 klockan 10:48

  Jag begriper verkligen inte vad det är ni har emot kärnkraft. Visst det ger lite avfall (än så länge) som vi kan gräva ner, men vad är det i jämförelse med att importera olja och kolkraft. Idén om att vi ska minska energikonsumtionen är orimlig, vi måste genom förbättrad teknik ta oss ur eländet.

  Jag är verkligen för massor med miljöinitiativ. Men som det ser ut nu så är det brandsläckning som gäller, vi måste få ner förbrukningen av mer skadliga energi slag NU och jag är lessen, men kärnkraft är verkligen det enda som kan göra det snabbt, det finns inget som är ens i närheten. Och ja…när man släcker bränder blir det lite blött runtomkring också…men det är faktiskt ännu värre om allt brinner ner.

  För övrigt SNÖAR det i Norge…brrr…åtminstone tycker jag det inte ska göra det 1:a juni!

 3. Johdan skrev 1 juni, 2007 klockan 14:27

  Att ersätta olja och kol med kärnkraft är som att bota pest med kolera.

  Mer kärnkraftsproduktion kommer resultera i att uranet tar slut snabbar och då står vi där igen, i slutet av en ändlig resurs.

  Dessutom finns det ingen som har löst problemet med slutförvaringen. Att utveckla kärntekniken så att den inte förbrukar uran och inte producerar farligt avfall (och vapenråvaror) kommer att ta minst lika lång tid som det tar att utveckla energieffektiv teknik och förnybara energikällor.

  Precis på samma sätt som du dömer ut energieffektivisering som ”orimlig” menar jag att kärnkraften är ”orimlig” i framtidens energiproduktion. Vi har helt enkelt olika prioriteringar.