Sluta skala oss!

banan.jpgI går slutade miljöpartiets kongress. Det lilla jag såg av mediabevakningen handlade om huruvida mp egentligen är höger eller vänster. En packe ledarskribenter hade också vinklingen att ”miljöpartiet är vänster med de vägrar erkänna det”.

Att kräva av miljöpartiet att bestämma sig för om vi är höger eller vänster är ungefär som att kräva att sossarna bestämmer sig för om de är hund- eller kattmänniskor, eller fråga moderaterna om de är syntare eller hårdrockare.

Höger-vänsterskalan härstammar från ett samhälle med andra problem och utmaningar än vi ställs för idag. Allt oftare ser man frågor som klyver rakt igenom höger-vänsterskalan. Allt oftare står tycker S & M och de mindre partierna är splittrade oavsett position på höger-vänsterskalan.

Så varför ska man tvinga in mp på en skala som är omodern och irrelevant? Den som tror att samhället är endimensionellt och kan lösas med endimensionella lösningar har inte luktat på kaffet och sett verkligheten.

Andra bloggar om: , , , ,

Publicerat maj 21st, 2007. Trackback: trackback
  1. Daniel J skrev 23 maj, 2007 klockan 11:30

    För min del är jag oerhört glad att vänsterns samhällsanalys, utgående från marxismen, har kompletterats så att jämlikhetsbegreppet icke länger endast inebegriper klass utan även kön, etnicitet och sexuell läggning. Jag glädjer mig också över den insikt socialdemokraterna och vänsterpartiet har kommit till i den tillsammans med utrotandet av fattigdomen viktigaste frågan: om skapandet av det ekologiskt hållbara samhället.

    Men att därifrån komma till slutsatsen att det är hög tid att skriva nekrolog över höger-vänsterskalan är både obildat och tjurskalligt. Frågan om offentligt eller privat ägande, om jämlikhetsbegreppet, om facklig organiserinig, om klassklyftor, om feminism, om demokrati eller marknad – alla är de exempel på aktuella stridslinjer mellan höger och vänster i såväl svensk som i internationell politik.

    Det är en sak att vägra ta ställning – för att man vill hamna i den socialliberala mitten – men en annan att inte vara modig nog därtill. Det är dags för miljöpartiet att sätta ned foten. För dess hittillsvarande tjurskallighet är nog det omodernaste i hela denna sak!